Actualitate

Sezonul de schi continuă la Şureanu şi Arieşeni

Deşi vremea s-a încălzit în ultima perioadă sezonul de schi continuă la Şureanu şi Arieşeni în condiţii bune. Reprezentanţii Serviciului de Turism Alba au transmis starea pârtiilor din Alba pentru acest sfârşit de săptămână.

• Domeniul Schiabil Şureanu
 Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 Lungime totală: 11 km
 Altitudine maximă: 2.010 m
 Tunuri de zăpadă: nu
 Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 Nocturnă: nu
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: în principal Telekom

Evaluare generală: cu toate că primăvara pare să fi instalat la șes, condițiile de schi de la Șureanu sunt încă excelente, iar drumul dintre Oașa și pârtii este practicabil chiar și acum, în plină lună martie. În plus, vremea se va menține rece, vor urma ninsori slabe, așadar iarna și schiul sunt departe de a se fi încheiat la Șureanu.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul a fost deszăpezit și este accesibil oricărui tip de mașină. Pentru un bun control, e necesară montarea lanțurilor cel puțin de la Luncile Prigoanei înspre pârtii. Atenție, însă, dacă traficul rutier va fi aglomerat, starea drumului se va deteriora.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt bătătorite și funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 40-60 cm. Starea pârtiilor este, în continuare, excelentă. Probabil acesta este singurul sezon, de până acum, când pârtiile și zona de off-piste se află într-o stare atât de bună, la mijlocul lunii martie. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro De asemenea, zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu vor fi ninsori slabe sâmbătă și Duminică. Cerul va fi înnorat, cu vânt slab și temperaturi între -8 și 2 grad Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare vremea continuă să fie rece, ceea ce va păstra pârtiile și drumul în stare bună. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ceață sau nori.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; lecții de schi private la baza pârtiilor; lecții de schi în cadrul școlii „Bulgărașu’”; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

• Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
 Lungime totală: 2 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul continuă în condiții bune la Arieșeni, în pofida primăverii care s-a instalat la șes. Zăpadă este din plin pe pârtii, se poate schia în condiții optime, exact ca în miez de iarnă, iar vestea bună este că vremea se va menține rece. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 20-30 cm, fiind suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este greu accesibilă, stratul de zăpadă fiind insuficient și mai greu practicabil.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Vor fi doar fulguieli răzlețe, poate chiar șanse de lapoviță. Cerul va fi înnorat, vântul va sufla slab iar temperaturile se vor încadra între -5 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...