Actualitate

Sezonul de schi continuă în condiţii excelente pe pârtiile din Alba

Deşi ne aflăm deja în a doua jumătate a lunii martie pe pârtiile din Alba de la Şureanu şi Arieşeni se schiază în condiţii excelente.

Starea pârtiilor de la Şureanu şi Arieşeni

• Domeniul Schiabil Şureanu
 Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 Lungime totală: 11 km
 Altitudine maximă: 2.010 m
 Tunuri de zăpadă: nu
 Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 Nocturnă: nu
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: în principal Telekom

Evaluare generală: în continuare, starea pârtiilor de la Șureanu este excelentă pentru schi și snowboarding, iar zăpada este din abudență, în pofida primăverii care s-a instalat la șes. Drumul dintre lacul Oașa și pârtii continuă să fie singura problemă în ceea ce înseamnă sezonul de iarnă, la Șureanu. Dar, cu lanțuri montate pe roți, nu veți avea probleme la urcare. Vremea se prezintă ideală pentru schi, fără precipitații, așadar vă așteptăm la unul din ultimele weekenduri ale acestui sezon de schi, la Șureanu!
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul a fost deszăpezit și este accesibil oricărui tip de mașină. Pentru un bun control, e necesară montarea lanțurilor de la Luncile Prigoanei înspre pârtii.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt bătătorite și funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară aproximativ 50 cm. Pârtiile sunt excelente, în continuare, datorită condițiilor meteo favorabile din această iarnă bogată în zăpadă. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro De asemenea, zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge în weekend. În schimb, cerul va fi parțial noros, cu vânt slab și temperaturi între -10 și 4 grad Celsius. Condițiile meteo sunt, așadar, foarte bune pentru sporturile de iarnă. Sunt șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ceață sau nori.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; lecții de schi private la baza pârtiilor; lecții de schi în cadrul școlii „Bulgărașu’”; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

• Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
 Lungime totală: 2 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: deși primăvara a venit și la Arieșeni, totuși pârtiile de acolo se prezintă în condiții foarte bune. Zăpadă este din plin, iar serviciile turistice continuă să fie active, având în vedere că iarna, practic, încă nu s-a încheiat. Vă așteptăm pe pârtiile de la Arieșeni! Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 20-30 cm, fiind suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este greu accesibilă, stratul de zăpadă fiind insuficient și mai greu practicabil.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Vremea va fi excelentă pentru schi, dat fiind că cerul va fi parțial noros iar temperaturile se vor încadra între -8 și 3 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...