Actualitate, Politica, Stiri

Senatorul Pereş: Cine mai investeşte bani în patrimoniului cultural-istoric de la Roşia Montană dacă proiectul RMGC este compromis?

03.Alexandru PeresSenatorul Alexandru Pereş a adresat o întrebare oficială ministrului Culturii, Gigel Sorinel Ştirbu, referitor la patrimoniul cultural de la Roşia Montană.

Alexandru Pereş: „În anul 2000, cu finanţarea companiei Roşia Montană Gold Corporation, în localitatea Roşia Montană au început cercetările arheologice pentru conservarea şi evaluarea potenţialului arheologic şi arhitectural al acestei comune din judeţul Alba.

Până în anul 2007, RMGC a pus la dispoziţia cercetătorilor români circa 11 milioane de dolari, din care au fost amenajate o parte din Galeriile romane, au fost consolidate şi restaurate o serie de case din centrul istoric al comunei Roşia Montană şi s-au alocat bani pentru cercetarea arheologică.

Acum, când proiectul minier de la Roşia Montană este compromis, investiţia din partea RMGC este incertă, la fel cum este şi soarta galeriilor romane şi a celorlalte clădiri de patrimoniu din Roşia Montană.

În aceste condiţii, în care RMGC nu va mai investi bani pentru activităţile de conservare a patrimoniului din zonă, vă întreb, domnule ministru, care este strategia Ministerului Culturii pentru continuarea lucrărilor de punere în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Roşia Montană şi câţi bani va aloca Ministerul Culturii pentru continuarea lucrărilor începute cu ajutorul RMGC, în anul 2014?”

Senatorul PDL Alexandru Pereş solicită răspuns scris.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...