Actualitate, Politica, Stirea Zilei

Senatorul Pereş cere lămuriri în cazul Kronospan

Într-o interpelare politică senatorul liberal de Alba, Alexandru Pereş îi cere ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu lămuriri despre situaţia de la Kronospan Sebeş.
Parlamentarul vrea să ştie care este poziţia ministerului în ce priveşte construcţia la Sebeş a unei noi fabrici de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone pe an de către Kronospan.
De asemenea snatorul cere explicaţii după ce în ultima lună au avut loc patru proteste împotriva construcţiei respectivei fabrici fără ca protestatarii să primească lămuriri de la autorităţile competente dar şi care sunt indicatorii reali de poluare măsurată de ANPM-APM la actuala fabrică de formaldehidă şi riscurile asupra mediului.

„Stimată doamnă Ministru,

Urmare a intenției companiei Kronospan de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitatea de producție de 60.000 tone/an, și pe fondul unor neconcordanțe privind indicatorii de poluare, dar și din cauza modului defectuos de comunicare și implicare a autorităților statului cu atribuții în domeniul protecției mediului, locuitorii municipiului Sebeș, încă de la debutul acestui an, au recurs la proteste, manifestându-și astfel îngrijorarea. Compania Kronospan a comunicat anumiți indicatori de poluare la vechea instalație de formaldehidă, iar societatea civilă, prin intermediul mai multor asociații și organizații nonguvernamentale, suspicionează faptul că valoarea acestor indicatori depășește, în realitate, limita legală admisă.

Prin HG 1000/2012 privind reorganizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a instituțiilor publice aflate în subordinea acesteia, la Capitolul IV, art. 8, alin. (2), lit. g), sunt stabilite atribuțiile instituțiilor din subordinea ANPM, citez: ,,Efectuează și derulează activități de monitorizare a calității mediului înconjurător la nivel teritorial, prin operarea echipamentelor, colectarea și validarea datelor și transmiterea acestora către Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, am încheiat citatul. În ciuda acestor dispoziții legale, nimeni nu-și asumă responsabilitatea transmiterii autorităților locale, respectiv cetățenilor municipiului Sebeș, un punct de vedere calificat, având la bază determinarea unor măsurători cu echipamente specifice ale nivelului de poluare și risc asupra mediului înconjurător.

„Stimată doamnă Ministru,

Având în vedere cele reliefate mai sus, vă adresez rugămintea să-mi transmiteți următoarele:

1) De ce după mai bine de o lună de demonstrații ale cetățenilor din municipiul Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeș și Prefectura Alba să bâjbâie în explicații stupide?

2) Care este poziția oficială a ministerului pe care îl coordonați cu privire la deschiderea unei noi instalații de producție de formaldehidă de 60.000 tone/an, în municipiul Sebeș, județul Alba?

3) Care este valoarea reală a indicatorilor de poluare, măsurată de ANPM – prin APM Alba, ca urmare a utilizării de către Societatea Kronospan a actualei instalații de producție de formaldehidă de 30.000 tone/an?

4) Care sunt valorile reale, determinate de către ANPM – prin APM Alba, cu privire la indicatorii de impact și risc asupra mediului înconjurător?
Solicit răspuns scris într-un termen rezonabil și regulamentar!

Cu stimă,
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba
5 februarie 2015” se arată în respectiva interpelare politică.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 februarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


ONE COMMENT ON THIS POST To “Senatorul Pereş cere lămuriri în cazul Kronospan”

  1. Cum sunt si politicienii astia… Pana acum n-a zis nimic, dintr-o data cand a vazut ca au iesit sebesenii in strada sa protesteze incep si ei sa fie pro sau contra doar ca sa-si faca imagine. Pana acum de ce n-a cerut lamurir dOMNUL pERES?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...