Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Şeful DIICOT Alba Ioan Mureşan, pus sub control judiciar din cauza „fabricării” dosarului Berbeceanu

11.După ce s-a declanşat urmărirea penală faţă de Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, Alin Muntean – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, procurorii DNA continuă acest dosar.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ioan Mureşan – după ce o măsură similară fusese luată faţă de Nicolaie Cean.

Mureşan este cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual. Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 7 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.

„În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, la sfârşitul lunii aprilie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Ioan Mureşan, în prezentul dosar, acesta i-a prezentat unui martor audiat în aceeaşi cauză penală, o declaraţie a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Ioan Mureşan i-a precizat că acesta îşi schimbase declaraţia şi în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului”, se arată într-un comunicat DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, procurorul Ioan Mureşan trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

NOTĂ: Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cazul Berbeceanu

În martie 2014 DNA a început cercetarea a 3 poliţişti şi procurori pentru confecţionarea dosarului Berbeceanu: este vorba de Ioan Mureşan – actualul procuror-şef al DIICOT Allba, Alin Muntean  – ofiţer BCCO, şi Nicolae Cean – fost procuror DIICOT Alba, actual  procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Comisarul Traian Berbeceanu (fostul şef al BCCO Alba) a fost arestat în octombrie 2013 pentru presupuse complicităţi cu anumiţi infractori, fiind eliberat după o lună de zile. În 18 aprilie 2014 toate restricţiile aplicate comisarului Berbeceanu au fost ridicate prin decizia irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 mai 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...