Actualitate

Şedinţă de Dialog Social la Prefectura Alba

Miercuri 22 octombrie la sediul Instituţiei Prefectului s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba. La întâlnire au fost prezenţi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer şi subprefectul Cornel Murg.
Ordinea de zi a cuprins următoarele subiecte:
-Măsuri de suport pentru facilitarea integrării tinerilor pe piaţa muncii – proiect pilot la nivelul judeţului Alba, finanţat de Comisia Europeană;
-Informare privind gradul de realizare a programului de încasări la bugetul asigurărilor sociale în judeţul Alba, în trimestrul al III – lea 2014.

Prima temă înscrisă pe agendă a fost prezentată de către Mârza Petru, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Alba. Prin politicile judeţene de tineret, Consiliul Judeţean Alba sprijină educaţia şi formarea tinerilor prin diverse programe, proiecte, acţiuni proprii, dar şi prin dezvoltarea de parteneriate cu ONG-uri şi grupuri de iniţiativă ale tinerilor în vederea informării şi implicării tinerilor în activităţi specifice de formare, dezvoltare personală, voluntariat, antreprenoriat, artă, cultură, sport, cetăţenie. În acest context, Consiliul Judeţean Alba, în perioada 31 decembrie 2013 – 30 decembrie 2014, implementează proiectul „Realizarea unui parteneriat în vederea stabilirii unei Scheme de Garantare pentru Tineri în judeţul Alba, Romania”, proiect pilot finanţat de Comisia Europeană în cadrul Acţiunii de pregătire „Schema de Garantare pentru Tineri” 2012. Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba; Patronatul Roman; Asociaţia Acţiuni Sociale prin Metode Educative Active – ASMEA, Ocna Mureş; Asociaţia Atitudini şi Alternative, Bucureşti – instituţii şi organizaţii cu un rol activ pe piaţa locala a muncii.Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de integrare socio-profesională a 80 de tineri din patru şcoli pilot din judeţul Alba, prin implementarea unui program de acompaniament, suport şi pregătire practică, în cadrul unui parteneriat public privat, constituit între actori locali cu atribuţii în implementarea politicilor de ocupare şi de tineret.
Prefectul Gheorghe Feneşer a precizat că astfel de proiecte sunt binevenite, mai ales că în prezent nu există oportunităţi numeroase de calificare profesională. „ Şansa calificării tinerilor o reprezintă astfel de proiecte. Acestea trebuie să se orienteze spre tinerii care vor să opteze pentru calificarea şi practicarea ulterioară a unor diverse meserii. Bineînţeles că obiectivul principal al proiectelor trebuie să vizeze pe lângă calificarea profesională şi angajarea beneficiarilor” a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.
Subprefectul Cornel Murg a completat la rândul său, că importante sunt rezultatele concrete ale proiectelor implementate, adică acestea să fie efectiv viabile, cu consecinţa creşterii ocupării forţei de muncă.
A doua temă a fost expusă de către domnul Cornel Suciu, director adjunct în cadrul Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Alba.
Totalul veniturilor bugetare la bugetul asigurărilor sociale realizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba în trimestrul al III-lea 2014 au însumat 155.289.060 lei, cu 4,71% mai mult faţă de veniturile la bugetul asigurărilor sociale colectate în trimestrul al III-lea 2013, cu 7.314.824 lei.
Din analiza veniturilor bugetare încasate la bugetul asigurărilor sociale în trimestrul al III-lea 2014 comparativ cu trimestrul al III-lea 2013 se constată creşterea realizărilor la bugetul asigurărilor de sănătate cu 5,37% (cu 2.200.904 lei), bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 5,37% (cu 184.133 lei) şi bugetul de stat cu 4,76% (cu 4.929.787 lei). Planul repartizat de ANAF la bugetul asigurărilor sociale pentru trimestrul III 2014 fost realizat în proporţie de 108,56%.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...