TEATRU ALBA
Actualitate, Sport

Se poate schia la Arieşeni şi pe Şureanu

Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba ne oferă informaţii privind starea pârtiilor din judeţul Alba pentru perioada 26-31 decembrie 2014.

Domeniul Schiabil Şureanu

Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: marți, 23 decembrie, a avut loc deschiderea sezonului de schi de la Șureanu, iar pârtiile (deși prezintă porțiuni de gheață și iarbă) sunt acceptabile datorită ninsorilor din ultimele zile. O veste bună o dau și ninsorile care vor începe vineri și care vor dura, conform prognozelor, până marți dimineață. În concluzie, la Șureanu se poate schia, dar nu în condiții foarte bune. Urmează o certă îmbunătățire a pârtiilor și a sezonului. Un avantaj important este și drumul, foarte bun în această perioadă chiar și pe tronsonul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de mașină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafața drumului este netedă și ușor de parcurs. Atenție, este foarte important să aveți la dispoziție lanțurile pentru roți, pentru eventuale porțiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3). Stratul de omăt măsoară circa 20-25 cm, prezintă pe alocuri gheață (datorită viscolului care a înghețat zăpada) și smocuri de iarbă care ies din zăpadă. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă. Din cele trei instalații de cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și (posibil) telescaunul. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este puțin ofertantă în această perioadă, întrucât stratul de powder este subțire și prezintă porțiuni de gheață.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge slab spre moderat în zilele de vineri, sâmbătă, Duminică, luni și marți, iar temperaturile vor fi cuprinse între -3 și -15 grade Celsius. Începând de miercuri, însă, la Șureanu vremea va începe să fie extrem de geroasă, cu temperaturi de până la -26 de grade Celsius. Cerul va fi noros iar vântul va sufla cu putere doar pe culmile înalte, fără să afecteze în mod serios vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski–uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– evitați zona de off-piste.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)

Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, situația s-a îmbunătățit în urma ninsorilor din ultimele zile. Se schiază în prezent iar o veste bună este că va ninge în zilele următoare, aducând o îmbunătățire certă a sezonului. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 15 cm și este acceptabil pentru practicarea sporturilor de iarnă. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de sâmbătă, Duminică și luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi în scădere, încadrându-se între -2 și -23 de grade până în 31 decembrie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– nu vă aventurați în off-piste, întrucât zăpada e prea puțină în această zonă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Distribuie Acum

25 decembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...