Actualitate, Financiar, Stirea Zilei, Stiri

Se poate dacă dai în judecată banca…

În ziua de astăzi auzim la televizor, în presă, despre creditele în franci. Despre ceea ce vă scriu mai jos, cred şi sunt sigur că interesează pe multă lumea, care au un credit (întrucât puţini sunt cei fără credit în ziua de azi).

De la explozia francului elveţian de la mijlocul lunii ianuarie, în spatiul public au apărut tot felul de informaţii, teorii şi interpretări în legatură cu problema creditelor în franci. Pe lângă criza economică, ceea ce a însemnat pentru unii reducerea veniturilor sau pierderea locului de muncă, aceştia s-au confruntat şi cu o depreciere foarte ridicată şi accelerată a leului în faţa francului, accentuată pe două canale. Leul se deprecia faţă de euro şi euro se deprecia faţă de franc. Astfel, de la 1,8 – 2,2 lei/franc, francul a crescut la aproape trei lei în 2009 şi a ajuns la patru lei în 2011, când SNB a legat cursul de euro. Debitorii au avut o perioadă de relativă stabilitate până în 15 ianuarie, când, fără avertismente, elveţienii au ridicat ancora faţă de euro şi francul a ajuns la paritate cu moneda europeană, sau chiar mai valoros.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2014, mai mulţi deputaţi şi senatori s-au îmbulzit să propună proiecte de lege prin care creditele în valută să fie convertite în lei. Unele proiecte se refereau la toate valutele şi voiau conversia creditelor la cursul spot, dar cu dobânzi mai mici pentru debitori – cazul proiectului PSD – Birchall -, altele urmăreau conversia creditelor în franci la cursul de la data acordării – proiectul UDMR – Cseke Attila. Deputaţii au convocat o întâlnire la Comisia de buget-finanţe unde au discutat cu BNR, bancherii, Ministerul de Finanţe şi asociaţiile de consumatori, în urma căreia nu s-a ajuns la absolut nici o concluzie, afară de aceea că ar trebui făcut ceva.

În anul 2007, împreună cu soţul, am luat un credit în valută, cu o dobândă fixă de 7,4% pe an şi varibilă în viitor. După nu mai puţin de un an, dobânda s-a dublat, între timp soţul şi-a pierdut locul de muncă, iar eu aveam rata de 2.200 ron pe lună. Practic cu salariul trebuiam să plătim rata şi ajungeam la sfârşit de lună să mă împrumut de la părinţi, vecini, prieteni. Am făcut nenumărate cereri la bancă să-mi scadă dobânda, însă toate cu acelaşi rezultat negativ. La un moment dat credeam că intru în depresie, nemaiputând să plătesc rata lunară.

Într-o zi, auzind de la o vecină că ştie un bun avocat, Chira Vasile Valentin, care se ocupă de litigii cu băncile, am hotărât că nu mă pot descurca singură şi trebuie să fac ceva. În actualul context economico-social, consultarea unui avocat trebuie să constituie o obişnuinţă şi este un aspect foarte important în soluţionarea cu succes a problemelor cu banca, de care te poţi lovi. Într-o situaţie ideală, la fel ca în situaţia unui medic la care te duci periodic la consultaţii, nu doar atunci când intervine o problemă serioasă de sănătate, şi în cazul avocatului este bine să-l ai alături, în momentele în care iei anumite decizii. Desigur, în realitate nu se întâmplă mereu aşa, de cele mai multe ori se apelează la un avocat pentru a remedia, repara o situaţie juridică deja existentă, decât pentru o consultare menită a evita consecinţele unei asemenea situaţii. Aceasta a fost şi situatia mea, în care niciodată nu am apelat la un avocat, însă din fericire am găsit un domn avocat: Chira Vasile Valentin, avocat în baroul Alba.

La mai puţin de un an, soluţia instanţei a fost una favorabilă mie, rata s-a micşorat considerabil (undeva la 500-600 ron), a fost obligată banca să-mi returneze toţi banii percepuţi nelegal, inclusiv dobânda la dobândă.

Este foarte important şi doresc să vin în sprijinul celor care citesc acest ziar întrucat înainte de orice litigiu, clienţii ar trebui să meargă cu un avocat şi nu de unul singur, la bancă, sau să dea în judecată banca.

Cu deosebită stimă, prof. Elena Corcheş

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...