Actualitate, Interviuri

Schimbarea reală trebuie făcută în viața noastră. Interviu cu Dorel Bogdan.

Rep: Dorel Bogdan, tânăr politician, fost membru al celui mai mare partid din Romania timp de mulți ani. Ai surprins multă lume când ți-ai dat demisia din PSD. Ce te-a îndemnat să faci acest gest?

Dorel Bogdan: Da. Întradevăr așa este. Am activat mulți ani întru-un partid în care am mers din dorința de a face ceva pentru comunitate și pentru a schimba lucrurile în bine, să fiu aproape de oameni, de acei oameni pentru care verbul “a face“ să fie primordial în viața lor. Dar din păcate am avut o mare dezamăgire în partid în acea perioadă și am preferat să plec cu gândul că pot să ajut oamenii neimplicat politic. Întotdeauna adevărul, curajul, respectul, modestia și răbdarea vor fi valorile după care îmi voi ghida viața și pe care le voi respecta.

Rep: Ai plecat dezamăgit de politică sau de partid? Sau de modul în care se făcea politica partidului?

Dorel Bogdan: Nu de politică și nici de partid, de modul în care se făcea politica partidului. Și nu mă refer doar la un partid anume. De 26 de ani actuala clasă politică ne-a dezămagit constant. Deși mereu ne-am plâns de aceste specimene care ne conduc țara, la fiecare alegeri am ales aceleași soluții. Am ales aceiași oameni și totuși ne-am așteptat la un rezultat diferit. Orientarea, activitatea și acțiunea partidelor care s-au succedat la putere nu au făcut altceva decât să promoveze minciuna, impolitețea, ignoranța egoismul și multe altele.

Rep:Cu toate acestea, te-ai întors în politică, alături de Bogdan Diaconu, într-o construcție nouă.

Dorel Bogdan: Da. Așa este. Într-o construcție nouă, într-o abordare nouă și într-o orientare nouă. Schimbarea reală trebuie făcută în viața noastră. Noi trebuie să ne schimbăm, pentru a putea la un moment dat să avem o clasă politică schimbată. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să renunțăm la a mai crede „că merge și așa”. Noi ne revoltăm și prin lozinci devenim precum politicienii împotriva cărora ne manifestăm neplăcerile, doar spunem că am vrea o schimbare dar nu facem o schimbare. Pe lângă revoltă ar trebui să începem să facem o diferență în comunitățile din care venim. Să începem să fim mai integri, să respectăm regulile, să nu mai fim indiferenți la probleme din jurul nostru ci dimpotrivă să luăm inițiativa și să oferim soluții problemelor care le vedem.

Rep: Ești președintele organizației județene a PRU. Din această poziție, cum vezi viitorul spectru politic al României. Cum crezi că va arăta peste un an noul parlament. Vom continua să avem aceleași „variante imorale”, „albe ca zăpadași „interese naționale” ca și acum pe post de jolly jocker în jocul de-a puterea?

Dorel Bogdan: Este o întrebare bună. E foarte greu să poți să spui acum ce se va întâmpla peste un an nu numai în politică și în alte domenii. Nu putem ști ce se întâmplă mâine sau chiar și peste doua ore, peste un minut. Dar în primul rând trebuie să realizăm și să conștientizăm că problema suntem noi toți. Pentru a schimba sistemul trebuie să ne schimbăm noi, să devenim mai implicați să fim mai integri. Altfel spus, o rezolvare imediată nu există…nu cred în „minuni pocnite” rezolvarea va fi de durată.

Rep: Ce crezi ca le lipsește românilor acum ca să fie mai puternici? Oare încrederea în propriile puteri?

Crezi că patriotismul este desuet în aceste vremuri? Mai mult angajament față de țară nu ar da forță întregii națiuni?

Dorel Bogdan: Oamenii sunt puternici prin construcția lor și trec în viață prin multe greutăți. Pe oameni nu îi interesează luptele politice, cine contra cine, ci cum le sunt rezolvate probemele lor şi reacţionează doar atunci când îşi conștientizează lipsurile sau le sunt ameninţate confortul şi încrederea în propriile puteri.

Eu cred că în următoarea perioadă se va dezvolta conceptul de naționalism – modern, de dragoste de țară, de loialitate și respect național, de identitate națională iar la alegerile din anul următor să învingă poporul roman, nu trădătorii.Votul este cea mai puternică armă iar dacă mergem în procent cât mai mare la vot, îi invingem. România are nevoie de un alt sistem de dezvoltare unitară, care să aducă beneficii tuturor românilor nu clasei politice.

Rep: Care crezi ca este cea mai corectă variantă a sistemului de vot? Uninominal pur sau pe liste. De asemenea, cum vezi votul prin corespondență?

Dorel Bogdan: Sistemul majoritar uninominal într-un singur tur are dezavantajul că lasă fără reprezentare o bună parte a cetăţenilor, este aşa numitul sistem al câştigătorului care ia totul. Un candidat care a câştigat în colegiul electoral în care candidează cele mai multe voturi, indiferent de numărul lor sau de rezultatele pe ţară ale partidului lui, câştigă mandatul. Dar din punctul meu de vedere un sistem majoritar uninominal cu două tururi de scrutin ar fi mult mai corect pentru că alegatorul, dacă preferatul lui a ieșit din cursă, se poate orienta spre un al candidat. În acest caz mandatul este mult mai legitim pentru că este câștigat cu 50%+1 din voturi.Votul prin corespondență este necesar dar trebuie aplicat într-o formă simpla și sigură.

Rep: Cum ți se pare varianta care circulă în aceste zile, referitor la revenire României la statutul de monarhie constituționala?

Dorel Bogdan: În aceste zile în „strada” circulă tot felul de variante delicate din punct de vedere social. Frustrarea ieșiri în „stradă”, asa cum se vorbește în ultimele zile a fost cauzată de faptul că tinerii au murit în clubul Colectiv datorită nerespectării legislației și a emiterii autorizației pe bază de șpagă. Tineri s-au trezit că acolo unde merg să își petreacă timpul liber, în cluburi, viețile le sunt puse în pericol de patronii care dau șpagă și de corupția celor pe care ei, prin votul lor, îi trimit în scaunele în care se află, să aibă grijă de ei și să le asigure o viață decentă. Această frustrare s-a accentuat puternic, mai ales că au ieșit la iveală foarte multe nereguli în urma anchetelor. Toată furia lor i-a determinat să meargă în stradă și să ceara demisia celor care i-au dezamăgit. Pe fondul acestei instabilități sociale s-au creat tot felul de grupuri și grupulețe fiecare cu interesul lor. Diverși reprezentanți ai unor ONG-uri care au luptat în repetate rânduri împotriva poporului român, împotriva valorilor morale, creștine și naționale ale neamului românesc cu finanțări cel puțin dubioase, care practică manipularea în rândul tinerilor. Părerea mea este că ar trebui reformat aproape totul și gândind că trebuie plecat de la Constituție, cred, că ar trebui pusă în discuție și forma de guvernământ pentru că prin ceea ce trecem și am trecut de 26 de ani demonstrează că cea actuală, semiprezidențială având carențe esențiale pentru că președintele nu poate face nimic nici în cazul parlamentului nici a guvernului și că, din punctul meu de vedere este mai bună formă de guvernământ a unei republici prezidențiale

Distribuie Acum

26 noiembrie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALBA
Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice