Actualitate, Stiri

Schimb de experienţă între Alba Iulia şi oraşul Burgos din Spania

Gastronomic CitiesPrimăria Municipiului Alba Iulia a participat la o vizită de studiu la Burgos în Spania având ca scop realizarea unor schimburi de experiență în domeniul gastronomiei și turismului, în cadrul proiectului Gastronomic Cities, finanțat prin Programul Urbact II

Primăria Municipului Alba Iulia a participat în intervalul 11 – 14 Aprilie 2014,  în calitate de partener în proiectul transnațional Gastronomic Cities, la o vizită de studiu organizată de leaderul de proiect, orașul Burgos din Spania, fostă Capitală a Gastronomiei în anul 2013. Întâlnirea care a avut ca scop realizarea unui schimb de experiență și de informații între partenerii din cadrul consorțiului și participarea la o serie de evenimente gastronomico-turistice din cadrul evenimentului numit Devora e Burgos.

Din partea municipiului Alba Iulia au participat la eveniment – în calitate de membri ai grupului de susținere locală  – bucătarul Ion Buzgure, fotograful Romulus Oprișcan si Tudor Drambărean – responsabil PR in cadrul proiectului.

“Bucătarul este omul a cărui față nimeni n-o vede, misteriosul despre care toti au cuvinte de lauda cand le place ce gasesc in farfurie. Am trimis in capitala gastronomiei unul dintre cei mai experimentati chefi pe care-i are Alba Iulia, cu misiunea de a inmaâna o carte de vizita autentica si plina de gust partenerilor din acest proiect. Gastronomia este, daca vreti, sarea si piperul in orice reteta de proiect turistic. Poti sa ai locuri splendide de aratat, dar turistul tot te intreaba unde si ce ii recomanzi sa manance. Nu putem neglija potentialul pe care il are orasul din acest punct de vedere, profesionistii din bucatarie. Practic ei comunica direct cu turistii, punand in ceea ce fac ingrediente fara de care turismul nu ar exista:ospitalitate, pricepere, savoare. Vrem sa-i impliam pe toti cei care pot contribui cât mai mult la dezvoltarea serviciilor turistice și gastronomice la standarde ridicate în vederea atragerii turiștilor din toate colțurile Europei, la fel cum se întâmplă în alte orașe europene dezvoltate din punct de vedere al turismului gastronomic, precum este și orașul Burgos, desemnat în anul 2013 Capitală a Gastronomiei, a declarat primarul Mircea HAVA.

„Vizita de la Burgos a reprezentat o oportunitate deosebită de a participa la o demonstrație gastronomică și de a pune în valoare rețete culinare românești pe care le gătim zi de zi atât în restaurante cât și în casele noastre. De asemenea, am avut ocazia de a stabili contacte cu numeroși alți bucătari din țări precum Spania, Italia și Grecia și de a pune bazele unor viitoare colaborări în domeniul gastronomiei”, a declarat bucătarul Iob Buzgure.

Proiectul “Innovative City: City Strategy on Gastronomy as a tool for Tourism and Employment Development” – acronim Gastronomic-Cities reprezintă un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul European The Urban Development Network Programme Urbact II 2007-2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul căruia municipiul Alba Iulia face parte dintr-un consorţiu transnaţional coordonat de către municipalitatea Burgos, Spania. Din structura acestui consorţiu mai fac parte alături de  Municipiul Alba Iulia, în calitate de parteneri, orașele Hospitalet de Llobregat – Spania, Fermo – Italia și Korydallos – Grecia.

Proiectul Gastronomic-Cities este dedicat generării unor practici creative menite să promoveze gastronomia ca un instrument inovator, respectiv ca un cluster urban al activităţii economice, vector al creşterii economice şi al competitivităţii. Totodată proiectul îşi propune exploatarea potenţialului gastronimic al oraşelor partenere în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică, îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...