Actualitate

Scăldatul – Între viaţă şi moarte

foto: newsbv.ro
foto: newsbv.ro

„Ziua de joi, 11.07.2013 părea să fie una în care predomină solicitările pentru intervenţia echipajelor SMURD. La orele 17.50 însă, liniştea relativă din Dispeceratul medical integrat al ISU Alba este întreruptă de un apel disperat. Doi copii cu vârsta de 10, respectiv 11 ani au intrat să se scalde în râul Mureş, pe raza localităţii Războieni şi nu au mai ieşit. Agitaţia apelantului se transpune repede şi în sufletele dispecerilor, care iau imediat măsuri de anunţare şi trimitere în zonă a echipajelor de intervenţie ale Detaşamentului de Pompieri Aiud.

Ajunşi la faţa locului, observăm disperarea părinţilor şi rudelor sosite într-un suflet pe malul râului.

Începem căutările cu un echipaj pe barcă cu motor la nivelul apei şi cu alte echipe constituite pe malurile râului Mureş.

Angrenăm în această activitate poliţişti, voluntari sau rude ale copiilor, în speranţa că cineva cu mai mult noroc, va vedea trupurile celor doi verişori care pentru o scurtă clipă de recreere au plătit un preţ infinit de mare. Căutăm, şi căutăm, chiar şi a doua şi a treia zi, dar fără rezultate.

Sporim forţele de intervenţie cu încă un echipaj pe barcă cu motor şi altele pe malurile apei iar în ziua de 14 iulie, duminică, în dreptul localităţii Cisteiul de Mureş, este găsit cadavrul fetiţei de 10 ani dispărută în urmă cu 3 zile.

Marcaţi de tragicul momentului şi de reacţiile rudelor dar şi mânaţi de speranţă, continuăm căutările.

Telefonul sună continuu în dispecerat şi de această dată primim o nouă solicitare de intervenţie pentru căutarea unui bărbat de circa 40 de ani dispărut în râul Mureş, pe raza localităţii Sîntimbru.

Împărţim forţele de căutare-salvare în cele două locaţii, tragem adânc aer în piept şi începem să scormonim iarăşi albia Mureşului.

În acest fel au decurs multe din acţiunile noastre de intervenţie, pentru căutarea celor 8 persoane care şi-au pierdut viaţa în râul Mureş, pe raza judeţului Alba, de la începutul anului.

De aceea, încercăm să atragem cât mai serios atenţia părinţilor, tutorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor, să conştientizeze pericolele extraordinare pe care le presupun scăldatul şi joaca în albiile râurilor şi lacurilor.

Apele foarte tulburi şi reci, curenţii foarte puternici, dar şi faptul că nu sunt cunoscute în detaliu cursurile râurilor din judeţ şi mai ales ale râului Mureş, ne determină să le considerăm întratât de periculoase încât să recomandăm să se evite sau chiar să fie eliminate în totaliate jocul sau scăldatul în aceste râuri.

Scurta bucurie pe care v-o oferă bălăcitul în zilele caniculare poate fi umbrită de astfel de tragedii.”, se precizează într-un comunicat trimis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al Judeţului Alba.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba sunt în căutarea unui bărbat de 44 de ani, dispărut în apele râului Mureş

La data de 14.07.2013, ora 18.35, poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au fost sesizaţi prin numărul unic de urgenţă 112 de către o femeie de 31 ani, din Teiuş, cu privire la faptul că în aval de balastiera situată pe raza comunei  Sîntimbru, în râul Mureş, s-a înecat o persoana de sex bărbătesc.

Deplasaţi de urgenţă la faţa locului, poliţiştii au stabilit că I.M., de 44 ani, din Galda de Jos, a intrat, în jurul orei 18.00, în apele râului Mureş şi nu a mai fost văzut ieşind din apă.

Imediat au fost constituite echipe complexe de căutare, formate din poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi  lucrători din cadrul Detaşamentului de Pompieri Alba, până în momentul de faţă, nefiind  identificat cadavrul persoanei în cauză.

Cadavrul minorei de 10 ani, înecată în râul Mureş a fost găsit

La data de 14.07.2013, ora 13.43 Poliţia Oraşului Ocna Mureş a fost sesizată prin numărul unic 112, despre  faptul că pe malul râului Mureş, pe raza satului Cisteiul de Mureş a fost găsit un cadavru uman.

La faţa locului s-a constatat că persoana decedată era minora de 10 ani, din Ocna – Mureş, care în ziua de 11.07.2013 a dispărut, împreună cu un alt minor de 10 ani,  în apele râului Mureş.

Cadavrul a fost depus la morga din oraşul Ocna – Mureş, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirea cauzei exacte a decesului.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...