Cultura, Stirea Zilei, Stiri

Sărbătoare a culturii la Alba Iulia

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit Cafeneaua culturală a lunii septembrie, moment de nostalgie, împărtăşiri de amintiri şi de vieţi. Printre invitaţi, niciodată absent, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, alături de bibliotecare, scriitori, profesori, ziarişti, oameni ai cărţii şi ai cântecului…

Au fost şase sărbătoriţi:

Veta Biriş, cunoscuta interpretă s-a născut la 11 august 1949. Interpreta de pe Valea Târnavelor a cântat pentru cei prezenţi câteva melodii populare. Alături de ea s-a aflat un alt om al Blajului nostru iubit: ziaristul, omul de cultură, scriitorul Ion Moldovan.

Cornel Nistea, moţul, a fost prezentat de prietenul său de la Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, poetul, criticul literar Aurel Pantea. Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în în satul Valea Largă, comuna Sălciua, pe Valea Arieşului.

Emil Jurca a fost prezentat de prietenul său de la Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, profesorul Iosif Ionel Vesa. Profesorul Emil Jurca s-a născut la 22 august 1934.

Ana Hinescu, născută în 7 iulie 1949, profesor, bibliotecar, om de cultură al Blajului, vicepreşedintă a Despărţământului „Timotei Cipariu” ASTRA din Blaj.

Profesorul universitar Mihai Pascaru (Universitatea Alba Iulia) s-a născut la 2 august 1959.

Ioan Hănţulescu, ziarist, scriitor, poet, epigramist – a fost prezentat de prietenul şi şeful său pe linie de epigrame Ioan Filimon. Hanţi (cum îi spun prietenii) a împlinit 50 de ani de curând, pe 1 septembrie.

Discuţiile au fost moderate de Cristina Smadea şi Mioara Pop de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. Între prezentări, publicul a fost încântat de melodiile Feliciei Pop (care predă la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, fosta Şcoală nr. 6 din Alba Iulia), o demnă urmaşă a Tatianei Stepa.

Prezentarea sărbătoriţilor a fost condimentată cu trei lansări de carte: Anca Elena Şerpe „Poem în lanţ”, o tânără frumoasă poetă, originară din Piatra Neamţ, care s-a mutat de câţiva ani la Alba Iulia. Petru Făgăraş şi-a lansat volumul de poezie „Seve de dor” – un sebeşan adevărat, care a fost prezentat de prietenul Ion Kamla, poet, scriitor, umorist cu un talent foarte fin.

I-am lăsat la urmă pe fraţii români din Serbia: Costa Roşu şi Todor Ursu au prezentat un impresionant volum monografic despre istroromâni, vorbitori ai limbii româneşti vechi – o limbă latină – pe malul Mării Adriatice, în zonele locuite astăzi de croaţi şi muntenegreni.

La Mulţi Ani tuturor şi succes în activitate artistică!

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 septembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...