Actualitate, Stirea Zilei

UPDATE: Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Alba Iulia dacă se aprobă proiectul în ședința Consiliului Local de joi

Din această lună, Salariile angajaţilor din Primăria Alba Iulia vor creşte cu 12 la sută, după ce aceeaşi decizie a fost luată de Consiliul Judeţean Alba, în şedinţa din iulie. Joi, 6 august, consilierii locali se reunesc în şedinţă extraordinară, începând cu ora 13.00, cu două proiecte pe ordinea de zi.

Este vorba despre rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe 2015 şi propunerea de creştere salarială cu 12%, de la 1 august, pentru personalul angajat în unitatea administrativ-teritorială a municipiului Alba Iulia, potrivit Ordonanţei 27/2015.

Mai exact, vor avea salarii mai mari cu 12%, dacă popunerea este aprobată în şedinţa de CL de joi, 290 de angajaţi din aparatul de specialitate al primarului şi Direcţia Programe, Serviciul Public Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, SAPL şi SVSU. Nu vor beneficia de aceste creşteri angajaţii de la Poliţia Locală şi Direcţia de Asistenţă Socială, pentru care au fost operate recent majorări de venituri. Vom reveni cu amănunte din proiectele de hotărâre.

UPDATE: Consilierii locali au aprobat cele două proiecte de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare care a avut loc joi, 6 august. Pe lângă proiectul privind Creșterea salarială pentru pesonalul angajat în unitatea administrativ teritorială a municipiului Alba Iulia, urmare Ordonanței de Urgență nr. 27/2015 Rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe anul 2015, aceștia au aprobat și rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe 2015 şi propunerea de creştere salarială cu 12%, de la 1 august, pentru personalul angajat în unitatea administrativ-teritorială a municipiului Alba Iulia, potrivit Ordonanţei 27/2015.

Concret, vor avea salarii mai mari cu 12%, dacă popunerea este aprobată în şedinţa de CL de joi, 290 de angajaţi din aparatul de specialitate al primarului şi Direcţia Programe, Serviciul Public Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, SAPL şi SVSU. Nu vor beneficia de aceste creşteri angajaţii de la Poliţia Locală şi Direcţia de Asistenţă Socială, pentru care au fost operate recent majorări de venituri.

Cheltuielile de personal vor creşte cu 221.000 lei (autorităţi executive), respectiv 38.000 lei (alte servicii publice generale), 379.000 lei (asigurări şi asistenţă socială).

În proiect se arată că majorarea cu 12% vizează salariul de bază brut şi sporurile. Excepţie de la această propunere este personalul care a beneficiat în cursul anului 2015 de majorări de salariu conform Hotărârii 1901 din 10 decembrie 2014, pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială, Direcţiei Creşe şi Serviciului Public de Asistenţă Medicală au beneficiat de o majorare a salariului de bază cu 100 de lei începând cu 1 ianuarie 2015, conform OG 70/2014, iar angajaţii Serviciului Poliţia Locală au normă de hrană (HCL 122/28.04.2015), în timp ce asistenţii personali au avut două majorări de salarii în 2015 (1 ianuarie 2015 şi 1 iulie 2015), potrivit legislaţiei naţionale, se mai arată în documentaţia de proiect.

Conform OG 27/2015, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili o creştere salarială pentru personalul angajat în instituţiile publice locale de până la 12%, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

– încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat;

– încadrarea cheltuielilor de personal in limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili creşteri salariale diferenţiate pe categorii de personal, în funcţie de condiţiile specifice.

Ordonanţa a fost propusă şi aprobată “având în vedere nivelul scăzut al salariilor din administraţia publică locală, care generează o lipsă acută de personal la nivelul acesteia, luând în considerare solicitările fundamentate ale sindicatelor şi faptul că, datorită nivelului de salarizare foarte scăzut, din estimările sindicatelor peste 60% din lucrătorii din administraţia publică locală au salarii la nivelul salariului minim pe economie, foarte mulţi salariati migrează fie către alte sectoare de activitate mai bine retribuite, fie pleacă în străinătate la muncă, suspendându-şi în unele cazuri raporturile de serviciu sau marea majoritate prin demisie”.

Reamintim că de la 1 iulie, a crescut şi salariu minim pe economie, la 1.050 lei, de la 975 lei.

În plus, de la 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe ale învăţământului preuniversitar, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare se majoreaza cu 12% faţă de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

Şi salariile funcţionarilor din aparatul de specialitate de la Consiliului Judeţean Alba, dar şi din instituţii subordinate acestuia se majorează cu 12%, în urma ordonanţei de Guvern. De salarii mărite vor beneficia aproximativ 400 de angajaţi din Alba, iar impactul asupra bugetului CJ este de circa 300.000 de lei.

Creşterea salarială este valabilă pentru angajaţii din cadrul Consiliului Judeţean (aproximativ 130 de persoane) şi de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (circa 80 de angajaţi), Teatrul de Păpuşi “Prichindel” Alba Iulia (aproximativ 20), Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba (aproximativ 20), Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba (aproximativ 80), Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Alba (aproximativ 30), Direcţia Judeţeană de Dezinsecţie şi Ecologizare Mediu Alba (15) şi Salvamont Alba (15).

Aceştia vor primi salariile majorate din 12 august.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 august 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...