Actualitate

Şaizeci şi două de kilograme de afine confiscate de jandarmii montani

foto: avantaje.ro
foto: avantaje.ro

Cinci persoane au fost sancţionate contravenţional de jandarmii montani deoarece au fost surprinse în timp ce recoltau ilegal fructe de pădure din zona Arieşeni, judeţul Alba.

Şaizeci şi două de kilograme de afine nesortate au fost confiscate şi predate ocolului silvic competent teritorial.

Cele cinci persoane au fost surprinse în zona cunoscută sub numele de Cobleş – Ponoraş pe când recoltau afine cu intenţia de a le valorifica în interes personal.

Deoarece nu au fost în măsură să prezinte o dovadă că această activitate se desfăşura cu respectarea prevederilor legale au fost sancţionate contravenţional, iar afinele confiscate şi predate proprietarului precum şi Ocolului Silvic Gârda.

Astfel, N.Cornel ( 26 de ani ), L.Ioan ( 32 de ani ), A. Voicu ( 28 de ani ) şi C. Simion ( 32 de ani ), toţi domiciliaţi pe raza comunei Finiş, judeţul Bihor au fost sancţionaţi cu câte un avertisment scris şi le-au fost confiscate 30 de kg de afine nesortate.

De asemenea, P.A. ( 26 de ani ), domiciliat în comuna Budureasa, judeţul Bihor, care nu se află la prima abatere de acest fel, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 800 de lei, iar 32 de kg de afine i-au fost confiscate şi predate proprietarului terenului de pe care acestea au fost recoltate ilegal.

Pentru prevenirea acestor fapte ilegale reamintim cetăţenilor următoarele:

– recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 800 lei până la 1.000 lei.

Bază: art 17, lit c) din Legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice;

– produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin:

faună de interes cinegetic, peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia, răşină, alte produse.

Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinãtorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte.

Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizaţiilor şi a actelor de estimare eliberate de unităţile silvice pe principiul teritorialităţii, în conformitate cu normele tehnice aprobate prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Bază: art. 58, alin 3), 4) şi 5) din Codul Silvic din 18 martie 2008 (*actualizat*).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...