Actualitate, Sport, Stiri

Şahul promovat în şcolile Albei în prezenţa preşedintelui federaţiei române de profil

Şase şcoli din judeţul Alba paritipă la un proiect privind promovarea şahului în rândul elevilor. Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Ioan Cotruş” Cergău Mare, Şcoala Gimnazială Petreşti, Şcoala Gimnazială „Dr. Petru Span” Lupşa, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud şi Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş au primit de la preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, materiale didactice pentru viitoarele ore de şah.

Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, a fost prezent la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii celor 6 şcoli. Sorin Avram Iacoban a fost însoţit de antrenorii de şah, maeştrii FIDE Marius Ceteraş şi Dorin Şerdean şi cei mai buni juniori din Alba Iulia: Mihnea Costachi, George Ileană, Adrian Sechereş, Radu Ţâmpea. Au fost przenţi prof. Nicolae Andron – directorul şcolii gazdă şi prof. Dorin Sandea – inspectorul şcolar general al IŞJ Alba, prof. Ştefan Bardi – inspector de sport la IŞJ Alba.

Mihnea Costachi (fost elev al Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”), George Ileană, Adrian Sechereş, Radu Ţâmpea au împărţit seturi de şah copiilor.

Sorin Avram Iacoban: „De 25-30 de ani s-a încercat introducerea şahului ca materie opţională, dar acum reuşim acest lucru: avem un proiect prin care dotăm 500 de şcoli din ţară cu seturi de şah. S-a pus întrebarea: cine va preda şahul ? Răspunsul meu: cei care sunt îndrăgostiţi de şah. E o premieră când un jucător de categoria 2 poate preda şah – cu aprobarea Federaţiei Române de Şah, fără a avea modulul psiho-pedagogic”.

„Din 2015-2016 în România se vor desfăşura Jocurile Olimpice pentru Elevi (acea daciadă care era pe vremuri), pentru 9 sporturi, între care şahul bineînţeles. Eu am o vorbă: cu cât mai mulţi bani dăm în sport cu atât mai puţini vom da pe medicamente”, a precizat preşedintele F.R. Şah.

„În 2013 echipa României era pe locul 5 pe plan internaţional, iar băieţii pe 6; în 2014 am scăzut: echipa de fete pe locul 11, echipa de băieţi pe 20. E greu să intri în competiţie cu India, Rusia, Azerbaidjan, Armenia, ei au şahul ca materie în şcoli, se predă inclusiv la Universitate”, a mai spus Iacoban.

La rândul său, antrenorul Marius Ceteraş a declarat: „În ceea ce priveşte şahul românesc, în 2014 Mihnea Costachi (medaliat cu bronz la Campionatul Monddial pentru Juniori) şi George Ileană (campion mondial la Campionatul Mondial Şcolar) sunt singurii medaliaţi pe plan mondial în 2014. Mihnea Costachi a câştigat singura medalie de bronz din ultimii 7 ani în acest sport”.

 

sahisti 2 George Ileana sahisti 3 sahisti 4 micii sahisti sahistii

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 februarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...