Actualitate, Sport, Stiri

ŞAHUL DIN JUDEŢUL ALBA: Rezultatele vin pe bandă, în ciuda susţinerii financiare precare din partea autorităţilor locale

Interviu cu maestrul FIDE Marius Ceteraş, antrenor de şah, arbitru, cel mai important promotor al acestui sport în judeţul Alba, autor al unor manuale de şah…

*Societatea comercială IPEC Alba Iulia, printre foarte puţinii susţinători ai şahiştilor din judeţul Alba

Interviu

– Şahul albaiulian încheie un an 2014 cu rezultate uriaşe…
– Da, a fost un extraordinar. Mai întâi Mihnea Costachi şi Radu Ţâmpea au câştigat 5 medalii de aur şi una de bronz la Campionatele Naţionale de juniori din luna aprilie, rezultat care a plasat CSU Alba Iulia pe locul 3 în clasamentul neoficial pe medalii după Politehnica Iasi şi CSS 1 Timişoara.
Apoi Mihnea Costachi a avut o serie de evoluţii excelente care au culminat cu medalia de bronz la Campionatul Mondial de juniori din Africa de Sud şi medalia de argint la Campionatul Naţional de seniori de şah rapid, competiţie la care eu am reuşit să obţin medalia de aur. Recent un alt tânăr şahist albaiulian, George Ileană, legitimat la Şah Club Cugir, a obţinut medalia de aur la Campionatul Mondial Şcolar din Brazilia. Cu greu puteam spera la mai mult pentru un singur an competiţional.

– Cu ce costuri s-au obţinut aceste rezultate?
– În primul rând în spatele acestor rezultate stau sute, chiar mii de ore de muncă. Fiindcă rezultatele nu sunt întâmplătoare, ci rodul a mulţi ani de sacrificii. Toţi acesti copii au început să studieze sahul cam de la vârsta de 5 ani şi aloca în medie circa 2 ore pe zi pentru pregătire. Apoi vin costurile financiare, care sunt cu atât mai mari cu cât nivelul competiţiilor creşte. Pentru un junior de performanţă ca Mihnea Costachi, aceste costuri se ridică la circa 20.000 lei anual şi ele vor creşte în anii următori dacă va dori să progreseze, să acumuleze experienţă, deoarece va trebui să participe la mult mai multe competiţii internaţionale, unde costurile sunt mai mari.

– Cine îi sprijină pe aceşti copii talentaţi?
– în primul rând sprijinul vine din partea părinţilor. Fără un efort financiar semnificativ al părinţilor, practic şansele de afirmare pe plan naţional şi internaţional al unui copil sunt nule.
La anumite turnee cheltuielile sunt suportate parţial sau integral de Federaţia Română de Şah, dar acest sprijin este limitat. De exemplu în cazul lui Mihnea Costachi federaţia a suportat costurile participării lui la două turnee open (circa 800 lei/turneu) şi la Campionatul European de juniori pe echipe. În plus, ca răsplată pentru medalia de bronz de la mondialele de juniori, i-a fost decontat biletul de avion până în Africa de Sud, plătit iniţial de parinţii lui, şi care a costat circa 900 euro. Dacă însă Mihnea termina acel turneu pe locul 11, care oricum ar fi fost un rezultat excelent dat fiind nivelul competiţiei, nu i s-ar fi decontat biletul de avion.
Atunci când ai şansa să ai un sponsor care să îţi susţina activitatea, o parte din cheltuieli sunt plătite de acesta. Nu pot să nu amintesc aici SC IPEC SA din Alba Iulia, care a decis să se implice în sprijinirea şahului albaiulian. Deja IPEC SA a susţinut financiar participarea lui George Ileană la Campionatul Mondial Şcolar din Brazilia, precum şi a unui alt şahist albaiulian, Iustin Ciorgovean, la mai multe turnee naţionale, iar de curând îl susţine şi pe Mihnea Costachi. Sper să fie o colaborare de lungă durată şi benefică pentru ambele părţi, fiindcă având susţinerea unui sponsor de calibrul SC IPEC SA, şahul albaiulian are perspective foarte bune.

– Dar autorităţile locale?
– Consiliul Judeţean Alba a alocat in acest an 15.000 lei pentru organizarea festivalului Open Şah Alba, deci se poate spune că tinerii şahişti albaiulieni au beneficiat indirect de o parte din aceasta sumă, fiind printre cei care au câştigat premiile oferite de organizatori. Avem promisiuni din partea Consiliului Judeţean Alba şi Primăriei Alba Iulia că şahul va avea un mai mare suport pe viitor, astfel încât să putem dezvolta şi mai mult activitatea şahistă juvenilă în Alba Iulia şi judeţul Alba. Odată ce va fi găsită formula legală optimă de finanţare a activităţilor şahiste de către autorităţile locale, eu cred că lucrurile vor evolua în direcţia bună.

– În ce relaţie sunteţi cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba?
– Cu cei de la DJST Alba ne întâlnim o dată pe an, atunci cand se organizeaza Gala Sporturilor. Ii intereseaza atat de mult sahul albaiulian, incat nici macar nu au catadicsit sa ne felicite dupa vreunul dintre rezultatele obtinute in acest an. Daca dumneavoastra aflati cumva ce implicare are aceasta directie in sportul din judetul Alba, va rog sa ma anuntati si pe mine.

– Dacă Mihnea ar trăi în Franţa sau Germania, ce sprijin ar primi din partea instituţiilor administrative locale, regionale?
– Nu cred că ar trebui să privim atât de departe. Cu siguranţă că Mihnea şi-ar fi făcut mult mai puţine griji cu privire la susţinerea financiară pentru participarea lui la competiţii şi dacă ar fi trăit în Romania, dar în Iaşi, Timişoara sau Bucureşti, oraşe unde şahul are o frumoasă tradiţie şi este sprijinit financiar.
Acesta este şi motivul pentru care el a jucat mai mulţi ani pentru CSS Timişoara, la fel cum o face în prezent Adrian Sechereş, un alt foarte talentat junior din judeţul nostru, care este din Teiuş şi studiază la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

– Câţi bani a primit Clubul de Şah din Alba Iulia în ultimii……. 10 ani ?
– În total în jur de 70.000 lei din partea Consiliului Local Alba Iulia, restul cheltuielilor fiind asigurate din sponsorizări, contribuţii ale membrilor clubului sau a părinţilor acestora.

– Avem în Alba Iulia un sediu al Clubului de Şah ?
– Din fericire, da. Spun asta, fiindcă sunt destule oraşe în care cluburile de şah se confruntă cu lipsa unei săli în care să îşi poată desfăşura activitatea. Clubul Municipal de Şah îşi desfăşoara activitatea într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria Alba Iulia. Este locul unde în ultimii 20 de ani au învăţat tainele jocului de şah sute de copii albaiulieni şi unde s-au desfăşurat zeci de competiţii şahiste.

– Ştiu pe cineva care doreşte să-şi trimită copilul la şah. Unde poate face acest lucru? Mă refer la Alba Iulia.
– Momentan nu se organizează cursuri de şah, deoarece sediul clubului municipal de şah are nevoie de unele modificări. După ce se termină renovarea sediului, se vor relua cursurile de iniţiere pentru copii, cel mai probabil în luna ianuarie. Daca anul 2014 a fost unul al marilor performanţe în şahul juvenil albaiulian, îmi doresc ca anul 2015 să fie un an al promovării şahului în rândul copiilor din Alba Iulia şi judeţul Alba. Nu vreau să fac afirmaţii hazardate, dar îmi propun să realizez un proiect mai mare de popularizare a şahului de care sa beneficieze câteva sute de copii. Rămâne să găsesc timp pentru acest proiect şi sprijin financiar pentru punerea lui în practică.

– Aţi scris câteva cărţi despre şah … interesează pe cineva la nivelul oraşului Alba Iulia – sau în judeţ – acest lucru ?
– Am scris, spun eu şi nu numai, cele mai bune cărţi de şah pentru începători care există în acest moment în limba română. Cărţile sunt folosite în majoritatea cluburilor de şah din România şi în foarte multe şcoli în care elevii studiază şahul în mod organizat. Câteva sute de cărţi le-am oferit gratuit copiilor din judeţul Alba, fie în timpul acţiunilor mele de promovare a şahului în şcolile din judet, fie la solicitarea unor cadre didactice din şcoli unde se organizează activităţi şahiste.
Dacă sensul întrebării dve. era cumva şi acela dacă a existat vreun sprijin al autorităţilor locale pentru publicarea carţilor, răspunsul este negativ. Nu fiindcă aş fi cerut sprijin şi aş fi fost refuzat, ci pur şi simplu pentru că nu am dorit eu vreun sprijin. Mi se pare anormal ca o carte care este vândută pe piaţă să fie subvenţionată de autorităţile locale. Dacă eşti un bun scriitor, poţi să publici şi pe cont propriu, să investeşti o sumă de bani în tiparirea cărţilor, să îţi recuperezi investiţia şi să obţii un profit. Mai mult chiar, am decis să plătesc ceva în plus din buzunarul propriu pentru a introduce într-una dintre cărţile mele o secţiune „Vizitaţi Alba Iulia şi judeţul Alba” în care cititorii cărţii sunt invitaţi să ne viziteze judeţul, eu prezentându-le cele mai interesante obiective de vizitat.
Ceea ce pot să mai spun este că dacă într-o zi va exista un proiect mai amplu al Consiliului Judeţean Alba sau al vreuneia dintre primăriile din judeţul Alba pentru promovarea şahului în şcoli, sunt dispus să le ofer gratuit dreptul de a tipări oricâte exemplare din cărţile mele vor dori şi să le ofere elevilor din şcolile cuprinse în proiect, fără ca eu să am vreun beneficiu financiar din aceasta operaţiune. Altfel spus, sunt dispus să renunţ la orice fel de drepturi de autor în cazul cărţilor tipărite pentru astfel de acţiuni necomerciale, care au ca scop promovarea şahului în judeţul Alba.

– De ce ar investi un om de afaceri în şah ? Nu mă refer la partea publică, ma refer la privaţi…
– De exemplu, pentru ca imaginea sa să fie asociată cu un sport intelectual şi, în general, apreciat de publicul larg. Nu ştiu daca aţi remarcat, dar în ultimul timp tot mai multe reclame TV au tematică şahistă. Nu cred că este o întâmplare, pur şi simplu cei care se ocupă de publicitate consideră că asocierea dintre imaginea unei firme sau a unui produs cu jocul de şah este pozitivă şi de aceea fac această asociere. De aceea eu cred că vom vedea tot mai mulţi oameni de afaceri care vor sponsoriza activităţi şahiste în viitor.

– Dacă aţi fi milionar, aţi investi în şah ? De ce ?
– Cu siguranţă! Aş face-o mai ales fiindcă îmi plac tinerii preocupaţi în cultivarea inteligenţei lor. Investiţia în inteligenţă îţi aduce mai devreme sau mai tarziu, direct sau indirect, şi un profit.

– De ce nu-şi respectă românii valorile ?
– Fiindcă nu am suferit încă destul datorită acestei lipse de respect.

– Ştiu ca organizaţi un open în memoria profesorului Mihail Breaz, cel care v-a pus (să spunem aşa) calul, nebunul şi pionii în mână…. Ce s-ar mai putea face pentru a păstra vie memoria şahistului albaiulian Mihail Breaz ?
– Mihail Breaz a fost mai mult decat un şahist, a fost un promotor al şahului în judeţul Alba. Datorită activităţii dânsului mii de copii au învăţat să joace şah, lucru care, cred eu, i-a ajutat şi în alte activităţi pe care le-au desfăşurat ulterior. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentra a păstra vie memoria maestrului Mihail Breaz este să ducem mai departe ceea ce dânsul a început.

– Vă mulţumim şi vă dorim un An 2015 la fel de bun!
– Eu va mulţumesc pentru şansa de a vorbi despre situaţia şahului din judeţul Alba!

A consemnat Iulian BROK

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 decembrie 2014

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “ŞAHUL DIN JUDEŢUL ALBA: Rezultatele vin pe bandă, în ciuda susţinerii financiare precare din partea autorităţilor locale”

  1. Felicitari pentru rezultate antrenorilor, jucatorilor si, nu in ultimul rand, sposorilor. Succes si valoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...