Actualitate

S-au înmulţit incendiile de vegetaţie în Alba

Având în vedere numeroasele incendieri de mirişti din ultima perioadă care au dus la producerea mai multor incendii de vegetaţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, prin cadrele Inspecţiei de Prevenire, a desfăşurat o serie de activităţi de informare preventivă pe raza judeţului privind respectarea legislaţiei în vederea obţinerii de către deţinătorii de terenuri agricole a permisului de lucru cu foc deschis pentru arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

Doar în ultimele zile pompierii din judeţ au intervenit şla singerea a şase incendii de vegetaţie produse la ieşirea din Cîmpeni spre Bistra, Bsaia de Arieş, Rimetesa, la ieşirea din Aiud spre Miraslău, Mănărade şi la Teiuş.

Pentru diminuarea şi înlăturarea unor astfel de evenimente, conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii trebuie să respecte o serie de reguli privind apărarea împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

În perioadele de secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În afara acestor cazuri, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

În aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere: FUMATUL OPRIT, NU FOLOSI FOC DESCHIS. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...