Actualitate, Stiri

Roşia Montană la ceas aniversar. 1883 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România

tafis_09_1Cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, Campania Salvați Roșia Montană invită albaiulenii în data de 6 februarie 2014 la Ziua Roșiei Montane Alba, eveniment dedicat patrimoniului cultural și natural existent la Roșia Montană. Evenimentul va avea loc la Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia.

Aflată la cea de-a patra ediție, Ziua Roșiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural și natural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și pentru a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ziua Roşiei Montane Alba Iulia propune publicului un program constând în proiecția filmului documentar „Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”, expoziții fotografice reflectând patrimoniul cultural și dezbateri, seara urmând a se încheia cu un concert Jazz Standards cu Maria Simandi si Ovidiu Parjol.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 20 oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Programul evenimentului:

18:00 – Prezentarea aniversară a Roşiei Montane

18:10 – Expoziţie de fotografie „Roşia Montană în imagini”

18:15 – „Patrimoniul Roşiei Montane”, „Roşia Montană există datorită vouă”, ” Roşia – Florin Cofar” – scurtmetraje

18:45 – Dezbateri şi dialoguri libere cu privire la Roşia Montană

19:45 – „Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”- film documentar

21:00 – Concert Jazz Standards cu Duo Maria Şimandi şi Ovidiu Parjol

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...