Actualitate, Social

Românii susțin proiectul Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist

G65_canal1Românii cred că autoritățile trebuie să susțină proiectul Roșia Montană, dar și exploatarea gazelor de șist, arată un sondaj Sociopol realizat în perioada 23-26 august.

Astfel, 68% dintre respondenți au spus că autoritățile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului.

În plus, același sondaj de opinie arată că românii au încredere că autoritățile vor promova Roșia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile se vor opune proiectului Roșia Montană.

Românii susțin și exploatarea gazelor de șist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.

Întrebați ce cred că vor face autoritățile în cazul proiectului exploatării gazelor de șist, 72% dintre respondenți au afirmat că vor promova acest proiect, în timp ce 28% au răspuns că autoritățile se vor opune acestui proiect.

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 23-26 august 2013, pe un eșantion de 1079 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,2 %.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.

Potrivit documentului, participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni. Mai mult, începerea proiectului este condiţionată şi de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...