Actualitate, International, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Sebes, Stiri teius

Românii din Vidin si Kucevo vor sărbători Ziua Limbii Române

Vidin

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va desfășura în 07 septembrie 2019, alături de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE’”, din Bulgaria, proiectul „Ziua Limbii Române la Vidin”.

Evenimentul „Promovarea și păstrarea limbii române în Bulgaria la clasele pilot cu predare în limba română” va începe la ora 10:00, și se va desfășura în Sala de Evenimente Ponti din Vidin.

În cadrul conferinței vor fi susținute prelegeri și discursuri despre modalitățile de promovare a limbii române, a culturii si a tradițiilor strămoșești. Totodată, vor avea loc dezbateri despre conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Vidin. La finalul conferinței învățătoarea Nadia Linul Urian va lansa cartea „Povestea satului”. Programul artistic al evenimentului va cuprinde un recital de muzică folk al artistului Dan Vană și un recital de poezii, susținut de către copiii care urmează cursurile de limba română.

Sunt așteptați lectori și profesori din România și Bulgaria, reprezentanți ai mediului asociativ, reprezentați ai instituțiilor statului român, preoți și oameni preocupați de cultură și învățământ.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Kucevo

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va desfășura în 07 septembrie 2019, alături de „ Asociația „Românii din Homolie”, proiectul „Ziua Limbii Române în Kucevo, Serbia”.

Începând cu ora 12.00 vor avea loc o întâlnire cu românii participanți la cursurile de limba română, cursuri ce au avut loc în cadrul proiectului „Cursuri de limba română, cu elemente de cultură și civilizație – Ziua Limbii Române – Suflet de român”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dar și o masa rotunda în care mai multe organizații românești din Serbia de Răsărit (Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația „Românii din Homolie”, Asociația „Românii de pe valea Pekului”, Asociația „Horeum Margi din Isakovo” și Asociația Română Bătrână „Neresnica”) vor pune în discuție cele mai importante probleme ale comunității de români din regiune.

Manifestarea artistică va avea loc la ora 18.00, la sediul Centrului Cultural din orașul Kucevo. Aici se va sărbători românește, prin muzică și dans tradițional românesc, printr-un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Bârzava”, din Reșița, România

Obiectivul proiectului este acela de a contribui la procesul de conștientizare parcurs de românii din comunitățile istorice de pe teritoriul Serbiei, în speță al românilor din Kucevo, asupra rolului esențial pe care limba română îl joacă în formarea continuă, dar și în evoluția comunității de care aparțin, precum și în conservarea identității naționale românești.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

05 septembrie 2019

Departamentul de Comunicare

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Telefon 004 021 310 26 98

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 septembrie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...