Actualitate, Sanatate

România exportă medici pe bandă rulantă în UE

Probleme multe, soluţii puţine pentru sănătatea. Cam aceasta ar fi concluzia întâlnirii de la Alba Iulia a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România de la Alba Iulia. Preşedintele CMR, prof.dr. Vasile Astărăstoae a declarat că principala problemă este lipsa de medici determinată de migraţia acestora. Conform unui studiu din 2008 până în prezent , au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici. În acest an, în primele şase luni, peste 1200 de medici români au ales această soluţie. Preşedintele CMR a precizat că în acest moment România este cea mai mare „exportatoare” de medici în Uniunea Europeană dând două exemple concrete în acest sens. Astfel în Franţa lucrează 4700 de medici români ceea ce înseamnă 60% din medicii străini care lucrează în această ţară, iar în Germania lucreză peste 4000 de medici români.
Principalele cauze ale plecării medicilor din România sunt salarile proaste dar şi lipsa de respect pentru această profesiune, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Alte probleme principale cu care se confruntă sistemul sanitar sunt finanţarea insuficientă şi legistlaţia confuză, interpretabilă şi cu tendinţe de suprareglementare.
În urma întâlnirii de la Alba Iulia CMR adoptat o rezoluţie prin care se solicită:
1. Apărarea independenţei profesiei medicale. Parlamentul trebuie să ia în discuţie în regim de urgenţă OUG 2/2014, retrimisă Parlamentului de Preşedinţie, să respingă obiecţiile privitoare la Statutul Medicului şi să adopte prima formă votată de paralamentari. CMR solicită şi punerea în dezbatere publică a legii privind creşterea veniturilor medicului şi Legea malpraxisului;
2 Amnistie fiscală pentru cabinetele medicale şi Centrele de Permanenţă. Curte de Conturi a penalizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activităţi, iar aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceştia nu au avut nici o vină;
3. Finanţarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate. Acest plafon reprezintă în opinia CMR minimul pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 septembrie 2014

About Author

Cititorul


Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...