Actualitate

România Curată atrage atenția! Domnule Iohannis, e timpul primului pas! Demiteți-l pe Mihalache!

Platforma romaniacurata.ro a publicat un manifest semnat de Mihai Goțiu, prin care se cere demisia consilierului, contestat de altfel de către societatea civilă, Dan Mihalache. Vă oferim în continuare aici materialul semnat de clujeanul Mihai Goțiu.

 

Ideea consultării societății civile de către președintele Klaus Iohannis este bună în sine și ține de esența democrației. Modul în care a fost transpusă în practică a fost lamentabil. Mai întâi e fără rost împărțirea în societate civilă (înțelegând prin asta socieatea civilă instituțională, cea cu acte) și protestatari, de parcă primii n-ar fi și ei în stradă, iar cei din urmă n-ar fi tot societate civilă. Cine are interes să creeze un fals conflict aici? Apoi, a fost formularea conform căreia președintele ”convocă”, în loc să ”invite”. Felicitări tuturor celor care, ca răspuns, l-au invitat (nu l-au convocat) pe domnul președinte în Piața Universității. Oricum, nu m-aș mira ca o asemenea ”convocare” să umple strada din fața Cotroceniului de oameni. Care cu o petiție, care cu un banner sau un slogan, care cu o strigătură, fiecare cu durerea și supărarea lui și, evident, nu dintre cei înscriși oficial. Iar mai apoi totul a culminat cu anunțul făcut pe ultima sută de metri prin care i se solicita societății civile instituționale să se auto-invite la Cotroceni, iar celor din stradă să-și desemneze reprezentanți în câteva ore, urmând ca și dintre aceștia, printr-o metodă de nimeni știută, să fie selectați cei care să participe la consultări.

Era absolut previzibil ce va urma după o asemenea comunicare/organizare din partea Administrației Prezidențiale: o zi pierdută de manifestanți în jurul întrebărilor ”trimitem?”, ”nu trimitem?”, ”e pe bune sau e diversiune și manipulare?”, ”dacă da, pe cine trimitem?”, propuneri, certuri, telefoane, consultări, comentarii online, supărări, împăcări, diversiuni, iar discuții, iar telefoane, iar comentarii pe online. Haos, demobilizare sau măcar irosire de timp și energie. De parcă ar fi posibil ca 60-70.000 de oameni care au ieșit pe străzi în ultimele zile să-și decidă peste noapte 5 ”lideri” și să facă și o listă de revendicări comune!

Au fost toate acestea o diversiune menită să dividă protestatarii și/sau să promoveze falși lideri care să confiște apoi protestele? A fost o simplificare a muncii serviciilor secrete să afle cine sunt liderii informali ai diferitelor grupuri nou apărute la proteste (pentru că e evident că în piețele din București și din țară au ieșit oameni care n-au mai fost până acum la proteste)? Sau, pur și simplu, a fost o imensă gafă? Răspunsul contează în mai mică măsură, pentru că fie că a fost vorba de sabotaj la adresa președintelui, fie de o diversiune împotriva protestatarilor, fie de incompetență crasă, responsabilul pentru ceea ce s-a întâmplat trebuie să răspundă.

Domnule președinte Klaus Iohannis, dacă într-adevăr ați înțeles ce vor oamenii din stradă, atunci știți că s-au săturat și de șmecherii, și de manipulări, și de incompetenți în funcții publice de răspundere. De fiecare în parte și de toate la un loc. Asta nu e România lucrului bine făcut! Și dacă înțelegeți ce vrea strada, cred că înțelegeți că nu se așteaptă să fie făcut responsabil și sancționat acarul Păun, ci cel care răspunde de bunul mers al Cancelariei Administrației Prezidențiale, cea care a gestionat situația. Pentru că m-am săturat de lucrul rău făcut, vă solicit să-l demiteți pe șeful Cancelariei, domnul Dan Mihalache. Oricum, omul are nevoie de odihnă, că a dovedit-o recent, îi faceți un bine și lui, și oamenilor de care și-a bătut joc ieri. Dar dincolo de aceasta, domnule președinte Klaus Iohannis, aveți posibilitatea să faceți dovada că vă doriți în mod real schimbarea României. Acesta ar fi cu adevărat primul pas!

(nota bene: nu reiau acum toate motivele pentru care d-nul Mihalache nici n-ar fi avut ce să caute la Cotroceni, decât, cel mult, ca orice cetățean – dacă l-ar fi propus cineva la adresa consultari@presidency.ro)

***

P.S.: Tot răul spre bine. Ziua pierdută ieri de manifestanți a arătat un lucru: că e nevoie de mărit viteza de organizare și de coagulare. Fie că e vorba de cei care vor să înființeze noi partide, fie de cei care vor întări rândurile societății civile instituționale și de la firul ierbii. Nevoia învață și, mai spre seară, am văzut că au început să apară primele inițiative în acest sens. Se caută (și se găsesc) spații de întâlnire pentru discuții ofline. Se crează grupuri online mai mari sau mai mici. Încep interacțiunile între persoane care nu se cunoșteau până acum. S-a pierdut o zi, dar s-au câștigat multe altele care ar fi trecut fără să înceapă organizarea (poate chiar că ar fi trecut prea multe zile și energia s-ar fi diluat prea mult). Evident, e vorba de organizare nu pentru a găsi lideri și reprezentanți, ci pentru a colabora, pentru a stabili revendicări punctuale, planuri de acțiune pe termen scurt, mediu și lung. Dacă în tot acest proces or să apară și lideri și reprezentanți foarte bine, dar or să apară de la sine, organic, în funcție de energia și competențele fiecăruia (nu de cine are cei mai mulți prieteni pe Facebook), iar dacă n-or să apară nu-i cel mai mare bai.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 noiembrie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...