Actualitate, Stiri

Restaurarea porţii sudice a Catedralei romano-catolice Sfântul Mihail din Alba Iulia a ajuns la final

Miercuri, 21 mai la orele 15:00 va fi organizată recepția festivă a restaurării Porții princiare a Catedralei romano-catolice din Alba Iulia. Ceremonia va fi efectuată  de arhiepiscopul György Jakubinyi şi de László L. Simon, deputat în Parlamentul Ungariei, în calitate de reprezentant al Fondului Naţional pentru Cultură (Nemzeti Kuturális Alap), finanţatorul lucrărilor de restaurare.

poarta-interiorPoarta sudică a Catedralei episcopale, întemeiată în urmă cu 1000 de ani, este considerată de specialişti ca fiind una dintre cele mai valoroase piese ale artei romanice. Specificul ei constă în bazorelieful Majestas Domini, datat din secolul XIII. Denumirea istorică a porţii provine din rolul său din secolele XVI-XVII., fiind intrare princiară dinspre palatul alăturat.

Lucrările de restaurare au fost realizate de György Asztalos restaurator în piatră, iar la curăţarea sculpturii interioare pictatete şi conservarea bazoreliefului au colaborat Judit Hegedűs şi Erika Samu, restauratori de pictură.

Sub  îndrumarea Consiliului de Artă Sacrală al Arhiepiscopiei lucrările au fost executate cu supravegherea Judit Márton, inginer specialist în restaurarea monumentelor istorice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 mai 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...