Actualitate, Social

Remus Pricopie: ‘Avem nevoie de politici publice integrate pentru educație’

img_0402Pentru două zile, educația și lucrul alături de copii și tineri au fost dezbătute la București de peste 100 de practicieni din domeniu. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România și alte țări europene, bloggeri, academicieni, jurnaliști, alături de reprezentanți ai Consiliului Europei s-au întâlnit între 14 și 15 octombrie, în cadrul conferinței Societate Civilă: Tendințe în lucrul alături de copii și tineri. Evenimentul a fost organizat prin programul de finanțare Fondul ONG în România, destinat organizațiilor neguvernamentale, finanțat prin granturile SEE și norvegiene 2009 — 2014.

‘Avem nevoie de politici publice integrate pentru educație’ declară Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale în sesiunea de deschidere a conferinței. Cu privire la infrastructura școlară, ministrul declară: ‘Se lucrează la prioritizarea investițiilor și identificarea sumelor necesare pentru a avea școli acolo unde avem copii. La anul, vom avea mai multe locuri la liceele pedagogice pentru a acoperi nevoile existente de grădinițe și creșe.’

Excelența Sa, d-na Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la București, este de părere că ‘educația este unul dintre domeniile cheie în dezvoltarea societății românești’. ‘Protejarea drepturilor omului și promovarea democrației include combaterea discursului discriminator. Dreptul la liberă exprimare nu presupune posibilitatea de a discrimina prin prisma mesajelor adresate’, a declarat domnia sa.

O atenție deosebită a fost acordată metodelor inovative de combatere a discursului instigator la ură. Au fost prezentate câteva dintre rezultatele cercetării asupra ‘Discursului instigator la ură în context european și românesc’, realizat în cadrul aceluiași program de finanțare, Fondul ONG în România, de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Cercetarea dovedește că grupul cel mai vulnerabil, din perspectiva discursului instigator în România, este reprezentat de persoanele LGBT. Rezultatele barometrelor europene întăresc această concluzie. Potrivit acestora, România are cele mai negative atitudini față de homosexualitate din UE. Romii constituie al doilea cel mai discriminat grup, după minoritatile sexuale. În acest caz, foarte întâlnit este discursul instigator la ură în discursul public al politicienilor (fapt remarcat chiar și în Raportul din 2011 al organizației Amnesty International). Discuțiile pe această temă au continuat în atelierele despre metode de identificare și combatere a acestuia în școli dar și în alte medii.

Printre subiectele abordate pe parcursul conferinței s-au regăsit și participarea activă a tinerilor, drepturile omului, democrația și interculturalitatea. Siguranța online a copiilor și tinerilor a fost un alt subiect dezbătut. Au fost prezentate câteva dintre rezultatele studiilor EU Kids Online și Net Children Go Mobile, realizate la nivel european și discutate soluții de prevenire și combatere a pericolelor apărute pe internet în cadrul atelierului pe această temă.

Cea de-a doua zi a conferinței a fost dedicată experimentării metodelor de educație nonformală, prin care organizațiile pot sprijini apărarea drepturilor omului și combaterea discursului instigator la ură.

Programul Fondul ONG este parte din asistența oferită României în cadrul Granturilor SEE și norvegiene 2009 — 2014, dispune de 30.000.000 Euro și este implementat de consorțiul format din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) alături de Fundația pentru Parteneriat (FP) și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (CRCR). La nivel european, programe similare există în 15 țări europene și își propun să sprijine, printre altele, dezvoltarea societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă.

Pentru mai multe detalii despre program și evoluția acestuia vă invităm să consultați site-ul www.fondong.fdsc.ro .

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizație pentru organizații, care consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunității în care cetățenii trăiesc. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.fdsc.ro.

Despre Granturile SEE și norvegiene: prin Acordul pentru Spațiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda și Liechtenstein, fac parte din Piața Internă Europeană și contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE și cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală. Granturile SEE și norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relațiile bilaterale dintre România si statele donatoare. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE și cele norvegiene, vă rugăm să vizitați www.norvegia.ro www.norwaygrants.ro și www.eeagrants.org

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...