
Cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Unirea” al județului Alba face o serie de recomandări pentru cetățenii care vor folosi lumânări sau candele, menite să prevină incendiile care pot apărea în această perioadă.
RECOMANDĂRI ISU ALBA
- În gospodăriile cetățenești se produc şi incendii datorită utilizării necorespunzătoare a lumânărilor și a candelelor. Flacăra acestora este mică, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie tratată cu seriozitate.
- Asiguraţi-vă că lumânarea sau candela stă vertical şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau, în cazul lumânărilor, să lase să cadă picături de ceară fierbinte.
- Nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră.
- Amplasaţi întotdeauna lumânările sau candelele pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările sau candelele pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate.
- Nu vă aplecaţi asupra lumânărilor sau candelelor – s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele.
- Nu amplasaţi lumânările sau candelele aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare).
- Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările sau candelele aprinse în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii.
- Stingeţi întotdeauna lumânările sau candelele, înainte de a le muta.
- Utilizarea unui dispozitiv de stins lumânări este o variantă mai sigură decât suflatul asupra lor, această modalitate din urmă putând duce uneori la împrăştierea de ceară topită şi scântei.
Lasă un răspuns