Actualitate

Regiunea Centru vrea să atragă 60% mai multe fonduri europene decât în perioada 2007-2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAutoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) a publicat prima versiune de lucru a documentului consultativ al Programului Operaţional Regional 2014-2020. Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, ADR Centru organizează, începând cu data de 26 martie, 6 seminarii judeţene pentru informarea potenţialilor beneficiari şi a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementări aplicabile în implementarea proiectelor, precum şi despre viitoarele oportuniăţi de finanţare nerambursabilă.

Noul document strategic de programare îşi propune să completeze şi să dezvolte direcţiile şi priorităţile de dezvoltare regionala conţinute în Planul Naţional de Dezvoltare (PND) şi Cadrul Naţional Strategic de Referinţă (CNSR) 2007 – 2013, implementate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, precum şi prin alte programe naţionale. Strategia Programului Operaţional Regional 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate şi pe analiza SWOT… De altfel, la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a definitivat draftul Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru).

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru reprezintă principalul document de planificare şi programare elaborat la nivel regional şi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Prin PDR Centru se stabileşte viziunea de dezvoltare, obiectivul global şi obiectivele specifice de atins la finalul perioadei de programare, propunând direcţiile de acţiune şi măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor. Acest document include Analiza socio-economică a Regiunii Centru, Analiza SWOT a Regiunii, Strategia de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020, Indicatorii de realizare, Estimarea necesarului de finanţare, Sistemul de implementare şi monitorizare, precum şi o Listă orientativa a proiectelor strategice din regiune ce vor putea fi finantate in perioada 2014-2020.

POR 2014-2020 nu vizează doar regiunile sau zonele cele mai sărace ale ţării în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, ci se adresează şi regiunilor mai dezvoltate, pentru a le valorifica potenţialul competitiv, într-o măsură cât mai mare.

Simion Creţu, director general ADR Centru: „Programul Operaţional Regional (POR) abordează dezvoltarea regională ţinând seama şi de necesitatea asigurării unei stăbilităţi macroeconomice. El este completat de politicile sectoriale orizontale, menite să asigure un mediu propice mediului de afaceri, creării de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane dezavantajate şi creşterii bunăstării generale a populaţiei. Noul POR are 10 obiective specifice, prin care se doreşte orientarea dezvoltării şi integrarea economiilor regionale, stimulând şi încurajând toate iniţiativele de dezvoltare. POR 2014-2020 s-a construit pe o abordare de jos în sus şi de sus în jos, în largi parteneriate, pentru asigurarea corelării cu strategiile regiunilor de dezvoltare continute în Planurile de Dezvoltare Regională, precum şi cu strategiile naţionale sectoriale. La nivelul Regiunii Centru avem un portofoliu consistent de peste 1.300 de proiecte, fapt ce ne permite să estimăm că vom putea atrage peste 730 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă peste 100 milioane euro contribuţie naţională. Astfel, în perioada 2014-2020, vom putea contractă proiecte cu o valoare de peste 60% mai mare decât în ultimii şapte ani. Avem convingerea că, dacă se vă menţine trendul actual al absorbţiei de fonduri, vom depăşi procentul de 90% ca grad de absorbţie efectivă, pentru cele circa 470 milioane euro alocate în perioada 2007-2014, lucru care se va repeta şi peste şapte ani”.

Concret, POR 2014-2020 va investi în afaceri în inovare şi cercetare, dezvoltarea legăturilor între intreprinderi şi centrele de cercetare-dezvoltare sau de educaţie, în special pentru dezvoltarea produselor, serviciilor şi transfer tehnologic, de asemenea investiţii în promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi, mediul de afaceri, domenii sociale, structurile sanitare şi sociale, infrastructură, turism, pentru conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 martie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...