Actualitate

Regiunea Centru se pregătește pentru demararea POR 2014-2020

ADR Centru a reunit azi, 25 septembrie 2014, la Sibiu, principalii reprezentanți ai Regiunii Centru, pentru discuții referitoare la principalele proiecte care vor susține, în perioada 2014-2020, dezvoltarea unitară a celor șase județe din Regiunea Centru. Întâlnirea a avut loc în Sala de Conferințe a Complexului Național Muzeal Astra Sibiu, fiind prezidată de către președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru și al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, alături de Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu și de directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.
La întâlnirea tehnică de lucru a reprezentanților administrației publice locale din Regiunea Centru au participat peste 20 factori de decizie și experți tehnici din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, pentru a dezbate punctual rezultatele proiectelor finanțate până în prezent și stadiul pregătirii Regiunii pentru perioada de programare 2014-2020. Pe baza informațiilor prezentate de ADR Centru, participanții au analizat forma oficială a Programului Operațional Regional 2014-2020 și oportunitățile de finanțare nerambursabile a unor proiecte regionale, din fondurile alocate Regiunii în următorii ani.
”Dezvoltarea Regiunii Centru depinde de fiecare județ în parte, de aceea am demarat acest gen de întâlniri de lucru, între cei ce în ultimii ani au preluat responsabilitatea de dezvoltare a județelor pe tot mai multe paliere, și care, prin bugetul colectat și implicat, au devenit principalii factori de decizie. Precedenta reuniune de acest gen a loc în primăvară, la Brașov, scopul acestor dezbateri fiind cel de a pregăti deciziile care se vor adopta în cadrul ședințelor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, ale CRESC Centru, precum și al altor organisme de lucru, cum ar fi CRP Centru, grupurile de lucru tematice de la nivel regional sau grupurile de lucru județene. Vorbind despre resursele nerambursabile pe care le-am avut la dispoziție, pot spune că alocarea financiară pentru Regiune, prin POR 2007-2013, a fost de 470,81 milioane euro și, în cei șapte ani s-au depus 1192 proiecte, în valoare totală de peste 1,76 miliarde euro, care solicitau peste 1,22 miliarde euro. ADR Centru a plătit, până la sfârșitul lunii august 2014, peste 247 milioane euro beneficiarilor de proiecte, iar 275 dintre aceste inițiative sunt deja finalizate cu succes. Dacă ne referim la programul destinat susținerii investițiilor firmelor private, POS CCE, preluat de ADR Centru spre implementare în februarie 2013, putem spune că activitatea de la nivel local a fost una bună, fiind deblocate multe proiecte și plăți către firme”, a declarat la încheierea întrevederii de la Sibiu Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Discutăm punctual despre stadiul pregătirii Regiunii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pe baza Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru, dar și a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, documente pregătite de ADR Centru și aprobate de CDR Centru, ultimul chiar în ședința din iulie 2014. Concret, am urmărit armonizarea punctelor de vedere județene în privința dezvoltării infrastructurii rutiere, un punct foarte important pe agendele noastre de investiții, deoarece prin noul Program se urmărește reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea cu rețeaua de autostrăzi și cu rețeaua de drumuri europene din categoria TEN-T. Pe de altă parte, suntem bucuroși și onorați că putem purta aceste discuții la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, un ansamblu beneficiar de fonduri europene, aspect care dovedește nu numai preocuparea noastră de a investi, ci și complementaritatea proiectelor de dezvoltare regională”, a declarat Ioan Cindrea, președintele CJ Sibiu.
”În cadrul întâlnirii de la Sibiu, organizată prin amabilitatea Consiliului Județean și a gazdei noastre, domnul președinte Ioan Cindrea, am discutat stadiul implementării celor două importante programe derulate la nivel regional de ADR Centru, respectiv POR 2007-2013 și POS CCE 2007-2013. Acum ne concentrăm atenția asupra viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020, a cărui variantă oficială a fost transmisă spre avizare Comisiei Europene în 25 august 2014. Conform acestui document, Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, inclusiv contribuția națională. Pe acest nou Program investițiile propuse pot fi defalcate pe 12 axe prioritare, iar rolul nostru este cel de a ne asigura că vom pregăti și depune proiecte care să ducă la o dezvoltare echilibrată și durabilă”, a declarat președintele CDR Centru, Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...