Editorial, Evenimente, Social, Stirea Zilei

Referiri la un referendum de referință

De ceva vreme, în spațiul public din România răzbate și se dezbate, mai mult fără date, oportunitatea organizării unui referendum național, mai mult emoțional și destul de puțin rațional, care să redefinească, fără să jignească, ideea de familie. În anul aniversării Centenarului Unirii, împotriva firii, românii uneori uniți doar cu cei din tabăra lor și se ceartă fără pic de umor cu cei care inevitabil se plasează de cealaltă parte a argumentației, nu doar în legătură cu acest subiect, dar trebuie să recunoaștem că ideea de familie nu are cum să nu stârnească pasiuni, minciuni, presiuni și represiuni pentru că, până la urmă asta este poporul român: o mare familie din ce în ce mai puțin funcțională, în care frații se ciondănesc de zori și până-n seară, uitând că cele mai mari realizări ale acestei nații au avut loc doar în momentele de solidaritate și unitate.

Merită menționat că în data de 9 mai 2017, Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, venită după o petiție semnată de peste 3 milioane de cetăţeni. Deci avem o lege în vigoare care spune că soții sunt neapărat bărbat și femeie.  Din câte se vede, Coaliția pentru familie (o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă celor care împărtășesc valorile familiei) a lansat acest demers pentru referendum și PSD (mai exact Guvernul său), cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, a pus la cale datele organizatorice, inclusiv extinderea timpului de vot, care de obicei avea loc într-o duminică, la două zile (6 și 7 octombrie). Coaliția pentru familie consideră familia ca fiind „instituția fundamentală pentru societate, întemeiată prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. În Codul Familiei, la art.1 scrie „În România statul ocrotește căsătoria și familia; el sprijină, prin măsuri economice și sociale, dezvoltarea și consolidarea familiei. Statul apără interesele mamei și copilului și manifestă deosebită grijă pentru creșterea și educarea tinerei generații.  Familia are la bază căsătoria liber consimțită între soți.  În relațiile dintre soți, precum și în exercitarea drepturilor față de copii, bărbatul și femeia au drepturi egale. Drepturile părintești se exercită numai în interesul copiilor.” Cele două versiuni sunt practic similare, dar acum apar complicațiile care nu ar trebui să fie, dar iată că sunt. Această definiție a familiei se pare că nu mai este în pas cu noile tendințe care se manifestă în țările mai dezvoltate în care căsătoria nu se mai realizează exclusiv într un bărbat și o femeie, statele respective dând legi clare prin care recunosc drepturile și obligațiile persoanelor de același sex. România a făcut în ultimii 28 de ani eforturi mari pentru a-și adapta legislația la cea europeană și chiar la cea americană, dar se pare că în ceea ce privește familia și căsătoria, românii, popor tradiționalist și creștin în marea lui majoritate, nu este de acord cu schimbarea acestor reglementări. S-a strâns peste trei milioane de semnături pentru ca acest referendum să poată fi organizat și acum mai rămâne doar ca românii să decidă.

Bineînțeles că și acum apare o altă problemă, mai exact întrebarea care va fi tipărită pe buletinele de vot „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Ceva pare foarte suspect în legătură cu această formulare care este extrem la vagă și nu conține nicio referire la căsătorie și familie, ideile băgate la înaintare de cei care susțin acest referendum. Păi dacă Parlamentul se apucă și schimbă toată Constituția sau mai multe articole din aceasta, nu doar articolul cu căsătoria și familia, ce ne facem? Ceva e putred și nu doar în Danemarca… Eu personal spun că nu sunt de acord să se facă un referendum cu o întrebare care nu știu ce presupune exact. Serios acum, le era greu să tipărească o întrebare precisă și clară pe buletinele de vot? Și în plus, dacă în prezent avem o lege și Codul Familiei unde scrie că familia este făcută dintr-un bărbat, o femeie și odraslele lor, atunci ce rost mai are referendumul în primul rând? De ce s-au strâns semnături, s-au făcut declarații, s-au făcut pregătiri și se cheltuie sume mari de bani pentru a valida ceva care se știa și era reglementat prin lege și acceptat de majoritatea cetățenilor prin tradiție? Demersurile, în mod logic, ar fi trebuit făcute de cei care ar dori să schimbe ordinea de dinainte, mai exact minoritățile sexuale care ar vrea mai multe drepturi, la fel ca și în SUA și ca și în multe state UE. Ca să fiu mai direct, cei care știu că sunt majoritari organizează un scrutin pentru a confirma ce știm cu toții deja și în caz că nu se realizează numărul necesar de participanți la referendum, nu se schimbă nimic. Este practic imposibil ca minoritățile sexuale și susținătorii lor, dar și cei care se opun doar PSD-ului să fie în majoritate și dacă referendumul trece (familia și căsătoria rămân cum au fost și până acum) atunci PSD-ul câștigă. În cazul în care minoritățile sexuale și oponenții boicotează referendumul și acesta nu se validează (familia și căsătoria rămân cum au fost și până acum), din nou PSD-ul câștigă. Și dacă se va întâmpla ca majoritatea celor care vor veni la referendum să voteze „NU”, din nou nu se va schimba nimic pentru că întrebarea adresată populației se referă la acordul sau dezacordul cu modificarea Constituției, deci familia și căsătoria rămân cum au fost și până acum. PSD-ul câștigă și așa, sau cel puțin nu are cum să piardă.

Ca orice scrutin, mai ales unul care se va întinde pe două zile, și referendumul din  6 și 7 octombrie va costa o avere, mai exact 163,712,000 lei (circa 35 de milioane de euro) și când văd că respectivul scrutin este organizat doar pentru a certifica ceva ce oricum se știe și care nu văd cum s-ar schimba prea curând, atunci nu văd cu adevărat utilitatea cheltuirii acestei sume de bani cu care sunt sigur că s-ar putea construi ceva palpabil și util. Nu sunt destule autostrăzi și spitale și școli care ar putea fi ridicate din temeilie cu banii ăștia? Dar ca multe alte dăți din istoria recentă a țării noastre, și acest referendum va veni și va trece ca accelaratul prin gară și, ca de obicei, bugetul statului (deci banii românilor) va rămâne cu lipsa…

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 septembrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...