Actualitate

Reducerea CAS va produce gaură în buget. Guvernul vrea să acopere sumele de la persoane fizice şi firme

Guvernul încearcă să scoată bani din piatră seacă pentru a acoperi golul pe care-l va lăsa reducerea CAS, mult mai mare decât calculase iniţial. Printre sursele pe care le are în vedere Executivul sunt controalele Fiscului la persoanele fizice cu venituri mari, precum şi recuperarea debitelor cu noua lege a insolvenţei.

Impactul reducerii CAS asupra veniturilor buge­tului consolidat este mult mai mare decât se anticipa, reiese din proiectul de reducere a contribuţiei de asigurări publicat ieri de Ministerul Finanţelor.

Astfel, pentru acest an, impactul asupra bugetului general consolidat este de 1,1 miliarde de lei (octombrie – decembrie), de 6,4 miliarde de lei în 2015, de 6,8 miliarde de lei în 2016 şi de 7,1 miliarde de lei în următorii doi ani, potrivit expunerii de motive prezentate de ZF.ro.

Însă, socotind că şi chel­tuielile cu salariile bugetarilor vor scădea şi ele ca ur­mare a reducerii CAS, guvernul socoteşte că impactul negativ total este de 850 milioane lei pentru acest an, 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, 5,2 miliarde lei pentru 2016, şi 5,5 miliarde lei în 2017 şi 2018.

Potrivit declaraţiei premierului Victor Ponta, reducerea CAS va fi votată de Parlament în sesiunea extraordinară de la începutul lunii iulie.
 Potrivit documentului, impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinătate şi prin recuperarea debitelor cu noua lege a insolvenţei.
Pentru a obţine mai mulţi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate, relevă proiectul de lege pentru reducerea CAS.
Alte surse pe care Guvernul le ia în calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii, prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate.
Sursa: realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...