Actualitate, Social

Rectorii susțin demersul studenților în vederea alocării a 6% din PIB pentru educație

Consiliul-National-al-Rectorilor-CNR-studenti-ANOSR-buget-educatieRectorii universităților din întreaga țară și-au exprimat susținerea demersurilor studenților în vederea alocării a 6% din PIB pentru educație cu ocazia întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor (CNR) care s-a desfășurat în perioada 11-12 octombrie, la Suceava.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a fost prezenta în cadrul evenimentului, reprezentanții federației reiterând importanta investiției în educație pentru scoaterea din colaps a sistemului de învățământ din România și asigurarea perspectivelor unei dezvoltări sustenabile a României pe termen mediu și lung.

Studenții au solicitat sprijinul rectorilor în lupta pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație aducând în atenție gravele consecințe ale finanțării slabe a educației care se răsfrâng asupra întregului sistem de educație și faptul că niciun Guvern aflat la putere nu a respectat asumările legate de bugetul pentru educație. Studenții le-au transmis rectorilor și decizia de a organiza proteste la nivelul întregii țări în această toamnă.

Reuniunea rectorilor a fost găzduită de ”Universitatea Ștefan cel Mare” din Suceava care a sărbătorit în aceste zile 50 de ani de învățământ superior sucevean.

Coincidență sau nu, universitatea din Suceava este cea care a reușit anularea controversatelor clasificări ale universităților printr-o hotărâre judecătorească dată anul trecut în urma unui proces intentat Ministerului Educației.

La întâlnire au participat rectorii din majoritatea universităților din România, alături de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu și o serie de reprezentanți ai altor instituții și sindicate din domeniul educației.

Discuțiile rectorilor s-au concentrat pe problemele cu care se confruntă universitățile din cauza finanțării slabe a educației, pe modalitatea de finanțare a universităților și pe organizarea școlilor doctorale.

Efectele slabei finanțări a educației reprezintă probleme care nu pot fi ignorate de nicio universitate și pentru care trebuie găsite soluții urgent.

Ne aflăm în situația în care multe universități din România abia reușesc să asigure plata salariilor profesorilor, ceea ce face că investițiile făcute pentru creșterea calității educației să reprezinte un lux pe care nu și-l mai pot permite.

Ne-a ajuns demult cuțitul la os și considerăm că a sosit momentul că toate grupurile sociale afectate de problemele unui sistem de învățământ subfinantat cronic — studenți, elevi, profesori, sindicate, rectori, părinți, să milităm împreună pentru o finanțare corespunzătoare a educației în România.

Ne bucurăm de susținerea pe care rectorii și-au manifestat-o în aceste zile față de demersurile pe care ANOSR le-a inițiat și dorește să le continue pentru creșterea finanțării educației și sperăm că toamna aceasta să facă din anul următor primul an în care educația este tratată cu adevărat ca prioritate națională și nu doar în declarațiile domnilor politicieni‘ — Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...