Actualitate, Stiri

Rata şomajului în judeţul Alba a ajuns la 5,54%

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, se află în continuă scădere. La finele lunii iunie, aceasta era de 5,54 %. Un număr total 9.871 persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba dintre care 4.105 femei. Din cele 9.871 persoane înregistrate 3.292 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 6.579 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna iunie 2014 a fost de 1.665. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 435 persoane, din care 248 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 187 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată.

În perioada 01.06.2014 – 30.06.2014 un număr total de 757 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. În urma acestora au fost încadrate în muncă 65 persoane.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 10 absolvenţi, din care 5 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 10 absolvenţi încadraţi, 4 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna iunie 2014 au beneficiat de  stimulente financiare în vederea mobilităţii forţei de muncă 7 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalării si 2 persoane s-au încadrat într-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km fata de domiciliul stabil (aceste persoane au primit o prima de instalare egala cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă).

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 43 şomeri, din care 19 sunt femei.

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă, a 4 persoane din care 2 cu subvenţionare si 2 fără subvenţionarea locului de muncă.

În luna iunie 2014, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 19 persoane, din care 5 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de electrician, inginer mecanic, economist, agricultor, operator date, zidar. Datorită faptului ca majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. În luna iunie 2014, 6 persoane au comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate, în Germania, ca şi zidar.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...