Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a făcut public raportul de activitate pentru luna martie 2014. Astfel, potrivit documentului, rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii februarie 2014 a fost de 9,30%, în scădere faţă de luna februarie, când 10,39% din populaţia din Alba nu avea un loc de muncă.
În luna martie, un număr total de 16.585 persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba, dintre care 7.805 femei. Din cele 16.585 persoane înregistrate, 4.301 persoane sunt şomeri indemnizaţi iar 12.284 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.
Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna martie 2014 a fost de 3.494. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 1.042 persoane, din care 540 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 502 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată.
În perioada 01.03.2014 – 31.03.2014 un număr total de 2.452 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. Acestea au avut ca rezultat încadrarea în muncă a 125 persoane.
Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 52 absolvenţi, din care 16 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 52 absolvenţi încadraţi, 9 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).
În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii astfel: 30% pentru un număr de 39 şomeri, din care 23 sunt femei, respectiv 100% pentru 4 absolvenţi care s-au încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.
Şomajul în rândul persoanelor trecute de vârsta de 45 de ani constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna martie 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 466 şomeri din care 78 cu subvenţionarea locului de muncă.
Tot în luna martie, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 66 de persoane, din care 22 femei, ţara cea mai solicitată fiind Austria, iar ocupaţiile vizate au fost cele de agricultor, constructor structuri, zidar, sudor, electrician, inginer mecanic.
Lasă un răspuns