Actualitate, Comunicate

Raport Arhivele Naţionale Alba: Zeci de controale şi şapte avertismente în primele şase luni ale anului

Serviciul Judeţean Alba a prezentat luni raportul de activitate pe primul semestru din 2015. În primele luni ale anului 2015 au inventariaţi 20,85 metri liniari, reprezentând 7440 dosare şi registre. Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost efectuate 21 de controale de fond, 47 controale tematice şi 4 controale de revenire la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind acordate şi 7 avertismente.

Au fost înregistrate 220 cereri ale persoanelor fizice şi juridice. Dintre acestea, 32 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 59 cereri s-au dat negaţii, iar 79 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 41 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 818 dosare şi registre şi 328 inventare.

Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.

La sala de studiu a serviciului s-au prezentat 74 cercetători. La solicitarea cercetătorilor, care au avut 280 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 2121 dosare şi registre şi 20 publicaţii.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (6-10 aprilie 2015), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 255 şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.

La biblioteca documentară au fost înregistrate şi fişate 60 publicaţii, toate primite prin donaţie.

În cadrul Târgului de carte Alba Transilvana – ediţia a VIII-a, Arhivele Naţionale au fost reprezentate printr-un stand propriu.

Au fost realizate cinci expoziţii: „Timotei Cipariu în documente de arhivă”, „Being a Jew” – în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, „Călător de acum un veac. Cărţi poştale ilustrate”, „Jandarmeria Alba în documentele vremii” – în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba şi „1945. Calvarul despăgubirilor de război”.

Au fost restaurate 3.202 file. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 29.993 file.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...