Stirea Zilei, Stiri

Rămâne cum am stabilit. Stema judeţului Alba va conţine coroana regală, un legionar roman şi sigiliul lui Avram Iancu

Stema judetului AlbaAlegerea simbolurilor incluse în noua formă a stemei judeţului Alba a stârnit din nou controverse în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean. După un an de discuţii, contestaţii şi propuneri, aleşii judeţeni au reuşit să voteze respingerea, ca neîntemeiată, a plângerii formulate de consilierii PSD în urma şedinţei din luna februarie, pe motiv că ea a fost adoptată cu respectarea legislației, include solicitarea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” și respectă „tradițiile istorice și realitățile economice și sociale ale județului Alba”.

Dezbaterile pe tema modificării stemei judeţului Alba au început de anul trecut. În 25 aprilie 2013, CJ Alba şi-a însuşit propunerea de revizuire a stemei. Varianta propusă la acea dată includea un scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale, care îl împărţea în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond auriu, cu hermina neagră se afla o coroană de oțel, iar în câmpul doi, pe fond roșu, se afla un legionar roman stând în picioare, privit din față, având capul spre dreapta și ținând în mâna dreaptă o suliță, iar în cea stângă un scut negru.

Social-democraţii Ioan Dîrzu, Dorin Sandea, Ioan Florea, Marcela Dărămuș, Romi Dragosin, Nicolae Pușcă, Virgul Narița, Alexandru Dăncilă, Nicolae Simina, Mirel Hălălai, Cornel Napău, Vasile Mutu, Gheorghe Damian, Radu Tuhuț, Dănuț Bârzan, Ioan Rusu şi Ștefan Traian Popa au formulat o plângere prin care solicitau revocarea hotărârii care aproba varianta mai sus menţionată. Plângerea a fost respinsă de Consiliul Judeţean în şedinţa din data de 30 mai 2013. Aceştia nu s-au oprit aici şi au formulat plângere în contencios administrativ, însă tot fără sorţi de izbândă. Instanţa a respins acţiunea ca neîntemeiată.

La începutul lui 2014, consilierii judeţeni au discutat din nou subiectul stemei judeţului, după ce Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă a Sigiliului lui Avram Iancu şi astfel s-a votat ca stema să includă în primul câmp de sus, pe fond de aur, o coroană de oțel, în primul câmp de jos, pe fond albastru, un legionar roman, în al doilea câmp de jos, pe fond roșu, un brad verde pe un oval auriu.

Şi de această dată PSD Alba a formulat o plângere prealabilă pentru revocarea hotărârii. Astăzi, în cadrul şedinţei ordinare, proiectul de hotărâre, privind revocarea plângerii, a trecut de votul consilierilor, cu 23 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi două abţineri.

Astfel, stema Judeţului Alba va conţine următoarele elemente heraldice:

– Coroana plasată pe hermină semnifică încoronarea la data de 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca regi ai României Mari, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Actul încoronării are semnificația de desăvârșire a Unirii de la 1 decembrie 1918 și de consfințire a existenței statului național unitar român.

– Legionarul roman simbolizează procesul de romanizare, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraș în care Legiunea a XIII-a Gemina și-a avut reședința timp de 165 de ani

– Sigiliul lui Avram Iancu este un simbol al revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania, un însemn al autorității prefectului general al oștirii române, Avram Iancu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...