Actualitate, Stirea Zilei

Radu Boroioanu: Blocul ce se construieşte la intrarea în Cetatea Alba Iulia nu are aviz de la Ministerul Culturii

Fostul secretar de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu a declarat astăzi la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă a PLR Alba, că blocul ce se construieşte în zona protejată a Cetăţii Alba Iulia nu are aviz de la Ministerul Culturii şi este o porcărie:
“E o porcărie ce este acolo. Dacă cumva soarta mă va aduce la Ministerul Culturii din nou o să rezolv această problemă. Îţi baţi joc pur şi simplu joc de ceea ce s-a făcut în Cetate. Nemernicii iau faţa intrări în Cetate şi vă spun clar că nu au aviz de la Ministerul Culturii, poate le-a dat Hunor în ultimele luni de când nu mai sunt acolo. Primăria are în acest moment miljoacele de a opri construcţia care este una degradantă” a declarat Radu Boroianu.
Trebuie spus că o firmă din Alba Iulia construieşte un bloc cu trei etaje în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, la doar câteva zeci de metri de zidurile fortificaţiei, iar primăria a depus plângere penală împotriva societăţii, a cărei autorizaţie de construcţie este expirată de cinci luni.
Primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava a declarat acum câteva luni că firma a avut autorizaţie de construcţie, însă i-a expirat la începutul anului şi nu a mai venit la reautorizare, astfel că primăria a depus plângere penală împotriva societăţii.
„Legat de acel bloc este o plângere penală făcută acolo unde trebuie. Există poliţia monumentelor cu un domn colonel acolo, care sunt sigur că îşi face datoria. Ei (firma – n.r.) au avut autorizaţie. Întrebaţi-mă cum şi-au obţinut avizul de la Ministerul Culturii. Nu ştiu. A nu le da autorizaţie, după ce au avut avizul, era un abuz în funcţie. Eu nu fac abuz în funcţie Au obţinut avizul, le-am dat autorizaţia. Nu au lucrat nimic, au depăşit autorizaţia şi noi le-am cerut să nu mai construiască, să vină la reautorizare. La reautorizare, mureau cu ochii în soare că nu le mai dădea nimeni. Ei lucrează. I-am amendat, am făcut sesizare penală. De aici încolo nu mai pot să mai fac altceva, atât mă lasă tovarăşa lege. Dacă vor continua să construiască, deja ajung în penal, se ajunge în instanţă”,
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Alba, Matei Drâmbărean, a declarat, pentru Mediafax după declaraţiile lui Mircea Hava că imobilul are avizele necesare de la instituţia de cultură şi acestea au fost aprobate după ce a fost consultată şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, firma care construieşte blocul în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina avea autorizaţia emisă de municipalitate în 9 februarie 2012, valabilă 24 de luni, expirând în februarie anul acesta.
Construcţia trebuia începută cel târziu la 1 februarie 2013 şi finalizată în 1 februarie 2015, iar imobilul ar fi trebuit să aibă, potrivit autorizaţiei, trei etaje cu spaţii comerciale şi locuinţe.
Sursa: Mediafax

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...