Actualitate, Social

Punerea pe piață a medicamentelor generice corespunzătoare DCI Imatinib va crește accesul la tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice

foto: vivafm.ro
foto: vivafm.ro

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociație care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenți în România, anunță disponibilitatea pe piața românească a medicamentelor generice corespunzătoare Denumirii Comerciale Internaționale (DCI) Imatinib, în urma expirării patentului medicamentului inovator.

‘Apariția echivalentelor generice pentru DCI Imatinibum îmbunătățește, în primul rând, viața pacienților bolnavi de leucemie, care beneficiază astfel de un tratament de calitate, mult mai accesibil ca preț. De asemenea, acestea aduc reduceri de cost semnificative pentru sistemul de sănătate din România, fără a afecta în vreun fel calitatea asistenței medicale furnizate. Datele din piață arată că, în urmă introducerii medicamentelor generice Imatinib, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a tratat cu 17% mai mulți pacienți față de perioada anterioară, folosind același buget, și a făcut astfel o economie de 1.380.000 RON în cele șase luni de când au fost introduse alternativele generice, fără a fi raportate reacții adverse sau alte probleme de eficiență ale tratamentului. Conform estimărilor efectuate de APMGR, prin utilizarea, în toate cazurile în care există indicații, a unuia din cele șapte variante generice existente pe piață ar rezulta o economie de peste 2 milioane RON pe lună.’ a explicat Laurențiu Mihai, Director Executiv al APMGR.

În această perioadă în care CNAS încearcă să identifice resurse financiare suplimentare pentru eliminarea listelor de așteptare pentru tratamentul cancerului, sumele economisite prin substituirea medicamentelor inovatoare cu corespondentele lor generice devin disponibile pentru a acoperi aceste tratamente, precum și pentru alte necesități ale sistemului sanitar, cum ar fi creșterea retribuției personalului din sănătate.

Companiile producătoare au depus toate eforturile pentru a pune la dispoziția pacienților din România medicamentul la un preț cât mai accesibil, în prezent produsele generice putând fi prescrise pentru toate indicațiile originalului care nu sunt protejate. Conform legislației în vigoare, imediat cum protecția acestor indicații terapeutice va expira, produsele generice vor putea fi prescrise în toate afecțiunile țintă.

La nivel european, deja sunt utilizate din acest an, corespondentele generice ale medicamentului original care cresc accesibilitatea pacienților la tratamentul cu Imatinib și determină o reducere semnificativă a costurilor pentru sistemele de sănătate.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) — www.apmgr.org — reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacități de producție in București, Baia Mare, Cluj Napoca, Constanța, Târgu Mureș și Timișoara unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse oncologice până la antireumatice și antialergice.

APMGR este afiliată la Asociația Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA) — www.egagenerics.com — organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente generice, parte a asociației internaționale a medicamentelor generice (IGPA) — International Generic Pharmaceutical Alliance.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...