Actualitate, Politica

PSD ALBA: Noul Cod Silvic – un proiect bun şi necesar

PSD Alba consideră că noul Cod Silvic, propus de ministrul Doina Pană, este un proiect bun, necesar ţării, chiar dacă liberalii s-au solidarizat, în timpul dezbaterilor, cu preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că acest proiect trebuie modificat.

Un articol din noul cod prevede că orice agent economic nu poate participa la licitaţie dacă nu demonstrează că a prelucrat superior cel puţin 40% din masa lemnoasă pe care a prelucrat-o anul anterior.

Codul este unul bun sub mai multe aspecte, inclusiv dacă ţinem seama că va creşte preţul lemnului aici, în România. O altă noutate este preempţiunea pentru producătorii de mobilă, pe care la fel a contestat-o preşedintele Iohannis. Codul a fost întocmit ţinându-se seama de faptul că pădurile ţării sunt o avuţie a noastră, ele au rol economic, ecologic, dar şi social.

Noul cod se dezbate de aproape un an şi s-a ajuns la concluzia că acel prag de 30% pentru exploatările forestiere este necesar. Noul proiect prevede că amenajament forestier se poate face pentru suprafeţe de peste 10 ha, aşa cum există şi în Uniunea Europeană, iar sub 10 ha nu există amenajamente. Astfel, se împiedică defrişarea ilegală, iar noul cod prevede că cei care fac un contract de administrare pe minimum 10 ani cu un ocol silvic au dreptul la 3 metri cubi de lemn pe an. De asemenea, prin noul cod silvic, primăriile care au în proprietate pădure pot aloca cetăţenilor lemn pentru foc şi construcţii, lemn subvenţionat .

Aşa cum se ştie, comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au respins marţi cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis cu privire la Codul
Silvic.
Vă veţi întreba poate de ce se pune presiune pentru adoptarea noului cod? Pentru că anul acesta se reînnoiesc contractele cu ocoalele silvice şi cu cei care se ocupă de exploatarea lemnului. Sunt 3 companii care controlează 80% din piaţa
lemnului din România şi 11.000 de mici producători care exploatează restul de 20% – din ţara noastră, ceea ce nu e deloc normal. Poate puţini ştiu că în Austria există o lege care le protejează pădurile, în timp ce în România nu are aşa ceva.
Iniţial, proiectul noului cod a fost semnat, în 2014, de 125 de parlamentari social-democraţi, iar acum a fost retrimis Legislativului pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis. El spune că ar conţine prevederi care îngrădesc activitatea firmelor de exploatare a lemnului şi pot avea un impact negativ asupra economiei. Ciudată coincidenţă, dar acelaşi lucru îl susţin şi liberalii, care s-au solidarizat cu preşedintele Iohannis, după ce unii, la început, au fost de acord cu noile prevederi ale codului.

„Ca atare,susţinem că pentru PNL, interesul politic şi/sau pecuniar primează interesului naţional.Cât de disperat trebuie să fie PNL-ul, încât să nu-i pese de interesul naţional şi nici de doctrina sa liberală, pentru că aici nu e doar
interesul pădurii (exploatarea ei în regim silvic), ci şi interesul
micilor proprietari de pădure”, afirmă deputat Ioan Dîrzu .

Biroul de Presă al PSD Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...