Actualitate, Politica

PSD ALBA: Noul cod Silvic , o lege necesară pentru moţii din Apuseni, extrem de utilă pentru toţii românii

Liderul social – democrat Alba, depuat Ioan Dîrzu susţine faptul că noul Cod silvic este mult mai bun decât ce aveam până acum, nu perfect, ci perfectibil, iar proiectul de lege care s-a adoptat în Parlament prevede interzicerea temporară a exportului de lemne prelucrat şi acordarea unui sistem de licenţă special care să facă această operaţiune mult mai bine controlată şi mai transparentă, un aspect extrem de important pentru România

Codul silvic a fost adoptat de majoritatea parlamentară care îl susţine pe premierul Victor Ponta, respectiv grupurile parlamentare PSD, UNPR, PC şi UDMR cu 218 pentru, 11 abţineri şi 95 împotrivă. .

De asemenea,deputatul Ioan Dîrzu afirmă că adoptarea Codului Silvic aduce România pe drumul corect din punct de vedere al protejării fondului forestier, iar moţiilor din Apuseni li s-au facut dreptate.

Noul cod prevede :

* proprietari de pădure care fac un contract de administrare pe minimum 10 ani cu un ocol silvic de stat sau privat au dreptul la 3 metri cubi de lemn pe an.

* proprietarii de pădure care deţin sub 10 ha nu sunt obligaţi să facă amenajamente forestiere.

* proprietarii de pădure pot să-şi exploateze singuri pădurea, iar masa lemnoasă poate să o comercializeze în pieţe sub formă de cherestea ;

* primăriile care au în proprietate pădure pot aloca cetăţenilor lemn pentru foc şi construcţii, sub formă subvenţionată , prin hotărâre de Consiliul local .

“Prin adoptarea noului cod silvic se stopează abuzurile care s-au făcut şi se fac de către cei care exploatează excesiv suprafeţele forestiere, dar şi despre cei care intră în codru cu drujba şi căruţa, adică micii infractori, fiind la fel de periculoşi pentru aerul României ca şi companiile care defrişează ilegal. Sunt familii în vârste, plecate în străinatate, care nu pot să-şi gestioneze singuri pădurea şi cărora le sunt furate sistematic pădurile, sunt poate mii de reclamaţii în acest sens şi am solicitat şi solicit intervenţia extrem de dură şi precisă a autorităţilor împotriva celor care lasă oameni necăjiţi în prag de iarnă fără lemne. Micii proprietari trebuie apăraţi ca şi marii proprietarii. Totodată va fi necesar să se implementeze şi un program riguros, un program naţional de replantări şi reîmpăduriri” declară liderul social-democraţilor Alba.

Biroul de presă al PSD Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 mai 2015

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...