Politica

PSD Alba lansează „Pactul pentru Alba”

Organizaţia Judeţeană PSD Alba propune spre consultare publică un proiect judeţean menit să adune împreună toţi actorii politici, societatea civilă, presa şi simplii cetăţeni. Sub titulatura „Pactul pentru Alba”, platforma de dezvoltare a judeţului vrea să devină un document de referinţă pentru toţi actorii decizionali în contextul regionalizării.

Deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, iniţiatorul platformei explică: „În contextul regionalizării judeţul Alba şi cei care au acces la decizie trebuie să fie mai uniţi ca oricând. Observ cum prea mulţi se laudă că ajută Alba ignorând că doar împreună judeţul nostru poate să devină o voce în viitoarea regiune dar şi la Bucureşti. Pactul pentru Alba nu este un document politic, este o platformă care vrea să unească toţi decidenţii în jurul unor valori şi idei comune”.

Reprezentanţii PSD Alba au prezentat 10 puncte de referinţă pentru acest pact judeţean:

1.     Alba Iulia, capitală de regiune: Alba Iulia trebuie să obţină statutul de capitală regională. Din acest punct de vedere toţi decidenţii trebuie să fie uniţi în promovarea acestui deziderat contribuind cu proiecte şi mecanisme de promovare. Pentru a putea însă să devină cu adevărat o capitală, Alba Iulia trebuie să cunoască din nou dezvoltarea economică şi să redevină împreună cu Municipiul Sebeş o zonă atractivă din punct de vedere al investiţiilor.

2.     Renaşterea satului românesc: judeţul Alba are particularitatea de a aduna foarte multe comunităţi locale care constituie diversitatea dar şi frumuseţea judeţului nostru. Este important să susţinem menţinerea acestor comunităţi şi a tradiţiilor culturale locale pe să le susţinem prin finanţări transparente la nivel judeţean şi regional.

3.     Investiţii în crearea de locuri de muncă: în urma deciziilor de austeritate economică judeţul Alba a cunoscut un declin din punctul de vedere al locurilor de muncă. Investiţiile locale şi judeţene trebuie să se axeze mai mult pe investiţii în crearea de locuri de muncă.

4.     Sprijinirea iniţiativelor locale: pentru ca cetăţenii judeţului Alba să fie stimulaţi, ideile şi proiectelor lor trebuie sprijinite de către autorităţi. Crearea de scheme de finanţare şi granturi locale şi transparente pe axe de finanţare dedicate poate reprezenta o soluţie pentru a permite fiecărui cetăţean din judeţ să îşi fructifice ideile oriunde s-ar afla.

5.     Modernizarea infrastructurii regionale: judeţul Alba are o reţea de transport care trebuie recondiţionată fie că vorbim de drumuri naţionale, transportul feroviar sau de autostrăzi. Fără infrastructură judeţul Alba nu poate prospera, iar principalele noduri de transport trebuie să cuprindă cât mai multe zone din judeţ.

6.     Resursele naturale şi minerale: judeţul Alba posedă încă resurse naturale şi minerale de care nu reuşeşte încă să profite. Trebuie să milităm ca acele resurse să fie menţinute, exploatate corespunzător iar locuitorii judeţului Alba să beneficieze direct de avantajele oferite de acestea.

7.     Educaţia, motor al creşterii economice: judeţul Alba, prin Universitatea 1 decembrie, poate redeveni un pol cultural şi educaţional. Mai mult decât atât, judeţul trebuie să realizeze proiecte de formare profesională specializată în vederea corelării pregătirilor cu nevoile de forţă de muncă din judeţ.

8.     Sănătate şi medicina locală: în ultimii ani, cetăţenii judeţului au fost discriminaţi în sensul accesului la servicii de sănătate de calitate fie din lipsa investiţiilor fie din lipsa unei strategii în domeniu. Trebuie să iniţiem o strategie de dezvoltare în domeniul sănătăţii care să menţină sau să atragă beneficiarii de servicii de sănătate în judeţul Alba.

9.     Nu trebuie să uităm de seniorii noştri: odată cu îmbătrânirea populaţiei judeţul Alba are nevoie să îşi dezvolte serviciile sociale şi de asistenţă pentru persoanele vârstnice. Această realitate este valabilă pentru întreaga ţară, dar noi putem deveni o referinţă profitând de resurse financiare europene pentru a oferii celor mai în vârstă bătrâneţea pe care o merită.

10. Parteneriatul cu biserica: bisericile au constituit pentru Ardeal şi pentru judeţul Alba un simbol al unităţii naţionale. Multe dintre aceste lăcaşe de cult sunt simboluri naţionale şi de patrimoniu cultural. Împreună trebuie să le protejăm pentru a păstra tradiţia judeţului.

În contextul în care regiunea din care va face parte judeţul Alba este construită pe regiunea de dezvoltare centru, judeţul Alba are cel mai mare număr de primari români din regiune. Totodată diversitatea reprezentărilor politice ale primarilor face ca niciuna dintre formaţiuni să poată impulsiona decizia la nivelul regiunii. Cu toate acestea împreună, toţi primarii şi consilierii judeţeni pot avea puterea să impună alegerea Municipiului Alba Iulia ca şi capitală a regiunii centru, şi obţinerea, independent de formaţiune, a cel puţin unui vicepreşedinte de regiune sau măcar prefect. De aceea invit toţi liderii politici şi reprezentanţii societăţii civile să lucrăm împreună” a adăugat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Organizatorii iniţiativei „Pactul pentru Alba”, au menţionat că în perioada următoare vor fi trimise scrisori de invitare la dialog către toţi liderii politici din Alba şi reprezentanţii societăţii civile, urmând să fie lansate mai multe platforme de comunicare menite să implice cetăţenii în procesul decizional.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 februarie 2013

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...