Actualitate, Social

Proiectul de lege pentru Roşia Montană creşte beneficiile pentru România

G65_canal1Cel mai important proiect de lege pe care Guvernul României îl supune dezbaterii Parlamentului este rezultatul negocierii purtate încă de la începutul anului, în urma căreia investitorul de la Roşia Montană a fost obligat să crească beneficiile pentru România. În judeţul Alba, putem vorbi de-acum despre un proiect minier mult îmbunătăţit, care pune accentul pe problemele de mediu, dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă pentru oameni.

Coordonatele esenţiale ale proiectului sunt redevenţa de 6%, mai mare cu 2 procente faţă de media europeană, o participaţie a statului crescută de la 19% la 25%, investiţii fără precedent în patrimoniu şi, nu în ultimul rând, respectarea celor mai stricte condiţii de mediu, la cele mai înalte standarde europene.

Din punct de vedere economic, proiectul garantează profit pentru România.

78% din beneficiile economice ale proiectului rămân în România, statul încasează 2,3 miliarde de dolari numai din taxe şi impozite, iar alte 2,9 miliarde de dolari ajung la furnizori români şi la forţa de muncă românească.

Guvernul a obţinut, totodată, asigurarea că românii vor ocupa miile de locuri de muncă şi că se va lucra în special cu companii româneşti.

Nu în ultimul rând, se impulsionează fără echivoc activitatea economică din Alba. Dezvoltarea industriei alimentare din zonă este un obiectiv distinct al proiectului de la Roşia Montană, în care se regăsesc propunerile Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba privind dezvoltarea industriei alimentare. Ca urmare, printr-o investiţie de peste 7 milioane de euro, vor fi înfiinţate un abator şi o fabrică de procesare a cărnii, o fabrică de procesare şi un centru de colectare a laptelui, precum şi un centru de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure.

Din punctul de vedere al protecţiei mediului, prin noul proiect au fost obţinute garanţii suplimentare.

146 miliarde de dolari sunt destinaţi reabilitării mediului de la Roşia Montantă, au fost stabilite măsuri sporite de siguranţă împotriva deversărilor accidentale, iar calitatea apelor subterane şi a aerului va fi supusă permanent monitorizării. Totodată, 1000 de ha de teren urmează să fie împădurite şi 800 de ha de păşuni de pe terenurile neproductive sau degradate vor fi refăcute. Nu în ultimul rând, peste 80 miliarde de dolari vor fi investiţi în conservarea patrimoniului şi amenajarea turistică a zonei Roşia Montană, care, astfel, va putea fi inclusă în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Proiectul minier trimis în Parlament de către Guvernul României este rezultatul unui proces de negociere, în centrul căruia au fost puse interesele exclusive ale românilor şi ale statului. A venit rândul Parlamentului să dea dovadă de responsabilitate pe marginea acestui proiect, strategic pentru economia românească, care include, totodată, toate măsurile de protecţie a mediului.

Opinia publică este firesc să fie polarizată.

Mişcările de protest la adresa proiectului declanşate în Cluj Napoca sau Bucureşti contrastează cu atitudinea oamenilor din Apuseni, cei care formează comunităţile miniere. Peste 71% dintre ei au votat, în decembrie 2012, pentru repornirea mineritului în Apuseni, iar la Roşia Montană, procentul a fost de aproape 80%. Guvernul României este convins că a făcut ceea ce trebuia făcut, cu responsabilitate faţă de ţară, iar rezultatele acestui proiect, odată ce el va fi implementat, îi vor convinge, cu siguranţă, şi pe cei mai sceptici dintre cetăţeni.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 septembrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...