Actualitate, Social

Proiectul ARHEX la final

tdsc_0250Sâmbătă, 14 septembrie a.c. a avut loc în curtea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, o expoziție de ceramică și os, artefacte realizate de tineri din Șeușa, jud. Alba și nu numai, în cadrul celor două ateliere ale proiectului ARHEX, proiect finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură” și inițiat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Programul „Fondul pentru Cultură” are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare, iar proiectul ARHEX are partener local și Primăria Comunei Ciugud.

Această activitate a însemnat de fapt finalizarea proiectului ce a avut ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică.

La final de proiect putem spune că obiectivele propuse la început au fost în mare măsură atinese, implicarea tinerilor în număr mare în cadrul unor astfel de ateliere fiind un argument pentru continuarea unor astfel de demersuri culturale.

De altfel în cadrul proiectului am discutat despre sustenabilitatea acestuia în viitor, având în plan realizarea acestor tip de activități în cadrul unor școli de vară.

În condițiile în care atelierele de arheologie experimentală se vor dezvolta pe parcursul mai multor zile, se vor putea aborda și realizarea altor artefacte din materiale diferite, iar exponatele realizate de tineri vor fi de o calitate mai bună.

Așa cum menționam și în cadrul proiectului în județul nostru nu au existat până acum astfel de inițiative și doar munca sepcialiștilor de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se alătură acestor încercări de educare a tinerilor și a publicului larg prin metode alternative de educație, nonformale.

Ca și rezultate ale acestui proiect putem spune că cei peste 50 de tineri (mai mult decât am estimat) care au participat cu entuziasm la atelierele noastre care au aflat și au și asimilat informații referitoare la modul de viață al oamenilor din comunitățile presitorice și istorice, cum aceștia își confecționau cele de trebuință și dificultatea și durata mare realizării unor astfel de obiecte.

Ca și impact al proiectului sunt cele peste 400 de aprecieri primite pe pagina de facebook a proiectului facebook.com/arhex.alba, numărul mare de articole de presă publicate, pentru care mulțumim și presei albaiuliene care a mediatizat constant activitățile proiectului precum și interesul crescut al tinerilor să participe la astfel de evenimente.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...