Actualitate

PROIECT: Peste 300.000 de locuințe, alimentate cu energie electrică ieftină produsă de hidrocentrale abandonate din România

O populație mai mare decât a județului Alba, respectiv peste 300.000 de locuințe, ar putea fi alimentate tot timpul cu energia electrică produsă la 3 hidrocentrale abandonate din România, care va fi mult mai ieftină şi va echilibra piaţa. Operaționalizarea acestor hidrocentrale abandonate și creșterea capacității de producție a energiei reprezintă o soluție viabilă pentru protejarea populației în urma creșterii exponențiale a tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

Luni, 14 martie, în comisiile de: mediu, economică, industrii și servicii și energie, am dat aviz favorabil pentru crearea cadrului legal în vederea finalizării lucrărilor și punerii în funcțiune a unor hidrocentrale care acum zac abandonate, deși investițiile sunt realizate în proporție de peste 90%.

Susțin protejarea mediului, dar în egală măsură susțin că nu putem abandona proiecte de peste 350 de milioane de euro, din banii românilor, mai ales acum când România are atât de multă nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și curată.

Proiectul de lege (L117/2022), la care sunt inițiator alături de mai mulți colegi din PSD, prevede asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale și restul ariei protejate.

Vor fi reluate rapid și finalizate următoarele investițiile majore:

– Răstolnița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce peste 9,000 MWH/lună

– Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.

– Cele trei hidrocentrale care pot fi finalizate rapid pot asigura 5% din energia care acum este importantă și pot oferi marilor consumatori din țară posibilitatea de a încheia contracte bilaterale, la prețuri mici, pe termen lung.

Această măsură, luată de PSD, vine să repare dezastrul lăsat de partidele de dreapta în anul 2020 când au hotărât să liberalizeze piața fără să ofere vreo soluție alternativă prin care să se evite scumpirile.

În contextul actual, principala soluție pentru a depăși criza energetică este intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investițional este finalizarea proiectelor care, deși se află într-o fază avansată de executare, sunt blocate din motive procedurale ori ca urmare unor sincope legislative.

Pentru a produce efecte proiectul de lege trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ și să fie promulgată de președinte. Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice au nevoie de această soluție legislativă, pe termen scurt și mediu, deoarece nu își mai permit să plătească facturi atât de mari, așa cum au fost în acest sezon rece. Am găsit soluția și continuăm demersurile pentru a fi implementată.

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

The post PROIECT: Peste 300.000 de locuințe, alimentate cu energie electrică ieftină produsă de hidrocentrale abandonate din România appeared first on albapesurse.

O populație mai mare decât a județului Alba, respectiv peste 300.000 de locuințe, ar putea fi alimentate tot timpul cu energia electrică produsă la 3 hidrocentrale abandonate din România, care va fi mult mai ieftină…
The post PROIECT: Peste 300.000 de locuințe, alimentate cu energie electrică ieftină produsă de hidrocentrale abandonate din România appeared first on albapesurse.Read More

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 martie 2022

About Author


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...