Actualitate, Social

Proiect de prevenire a consumului de droguri adresat părinţilor din Alba Iulia şi Sibiu

„Implică-te! Prezenţa ta contează!”

Proiect regional de prevenire a consumului de droguri adresat părinţilor din municipiul Alba Iulia şi Sibiu

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada aprilie – iunie 2015, proiectul regional „Implică-te! Prezenţa ta contează!”, adresat unui număr de 20 părinţi ai elevilor preadolescenţi din cadrul Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Şcolii Gimnaziale „Regina Maria” Sibiu.

Obiectivul proiectului este reducerea factorilor de risc şi creşterea factorilor de protecţie în mediul familial prin îmbunătăţirea abilităţilor educative la părinţi, întărirea legăturilor familiale şi clarificarea poziţiei familiei faţă de consumul de droguri, la preadolescenţii de clasele V – VIII din cadrul celor 2 instituţii de învăţământ.

Programul se desfăşoară săptămânal, pe parcursul a şase şedinţe cu durată de două ore, la care participă părinţii preadolescenţilor din cadrul celor 2 unităţi de învăţământ menţionate. La finalul proiectului se realizează o evaluare a modului în care au fost utilizate în viaţa de zi cu zi abilităţile dobândite în cadrul cursului. Temele abordate sunt: Nevoile copilului, Stiluri parentale, Legătura şi comunicarea dintre părinţi şi copii, Factori de risc şi de protecţie în consumul de droguri, Conflictele din familie şi Supervizare şi legături familiale.

S-a dorit implementarea unui proiect în mediul familial, deoarece familia reprezintă unul dintre principalii agenţi în cadrul procesului de socializare, dat fiind faptul că mediul familial este cel în care persoanele achiziţionează credinţe, atitudini şi valori sociale, îşi internalizează normele, valorile şi obiceiurile societăţii în care trăieşte.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului, se vor desfăşura, activităţi de câştigare/dezvoltate de abilităţi parentale care să răspundă nevoilor de dezvoltare bio-psiho-socială ale copilului şi să conducă la eficientizarea stilului educativ, în vederea adoptării unor norme, valori, atitudini cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri şi împotriva comportamentelor de risc. Ca metode de lucru, în desfăşurarea activităţilor se folosesc metodele centrate pe consilier (prezentarea, dezbaterea pe baza studiului de caz) şi metodele centrate pe grup (activitatea de energizare, brainstorming-ul, discuţia în grupuri mici, discuţia dirijată, modelarea comportamentului, lecturi scurte)

Proiectul se încadrează atât în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013-2020, cât şi în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2013 – 2016, la cap. I.A.2, activitatea 2.1 “Implementarea unor proiecte pilot locale de tip „Şcoala părinţilor” de formare de abilităţi cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...