Actualitate, Social, Stiri

Proiect de orientare profesională pentru tinerii din reţeaua DGASPC Alba

În a doua parte a anului 2014 Consiliul Judeţean Alba a demarat, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba (DGASPC) şi SC Profiles International SRL, a demarat un amplu proces de evaluare, consiliere şi orientare educaţională şi profesională a tinerilor instituţionalizaţi în centrele de plasament din judeţ.

Scopul principal al proiectului este acela de a oferi gratuit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, găzduiţi în centrele rezidenţiale ale DGASPC Alba, şansa de a opta, în cunoştinţă de cauză şi în deplină concordanţă cu profilul personal, pentru un parcurs şcolar şi pentru o carieră profesională care să îi atragă şi care să se suprapună într-o cât mai mare măsură peste aşteptările şi calităţile personale ale fiecăruia.

Denumit VIA – Vocaţie, Interese, Autocunoastere, acest serviciu de orientare vocaţională constă în realizarea unei evaluări psihoaptitudinale a tinerilor prin aplicarea unui chestionar care conţine nu mai puţin de 320 de întrebări ce vizează determinarea trăsăturilor comportamentale stabile ale celor evaluaţi. În contextul în care marea majoritate a adolescenţilor nu ştiu cu adevărat ce şcoală, respectiv, carieră profesională să urmeze, testul le evaluează personalitatea şi dorinţele şi îi ajută să se decidă asupra parcursului educaţional şi profesional pe care e cel mai indicat să îl urmeze – se arată într-un comunicat al CJ Alba.

Evaluarea propriu-zisă este precedată de sesiuni de informare-prezentare. În cadrul sesiunii, adolescenţilor le sunt prezentate modele de succes, persoane care, la fel ca şi ei, provin din centre de plasament şi care, în ciuda tuturor dificultăţilor, s-au realizat în viaţă, din punct de vedere profesional şi material.

Tinerii din program vor fi evaluaţi şi consiliaţi în momentul împlinirii vârstei de 16 ani, tot acest demers fiind iniţiat în urma prezentării proiectului dezvoltat de către compania SC Profile International în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi a propunerii de colaborare adresată Consiliului Judeţean Alba.

„Facilitarea accesului la informaţie pentru copiii instituţionalizaţi şi oportunitatea de a fi îndrumaţi corect de specialiştii în domeniu, în ce priveşte opţiunile şcolare şi profesionale este o preocupare a Consiliului Județean Alba. Prin acest tip de acțiuni, dar și prin alte activități complexe, încercăm să venim cu soluții către acești tineri și să-I sprijim în rezolvarea problemelor pe care le au. Chiar dacă ei sunt lipsiți de sprijin familial, încercăm să le oferim toată susținerea Consiliului Județean Alba”, a precizat doamna Mirela Țimonea, responsabilul de proiect din partea Consiliului Județean Alba.

În paralel cu acest proces de evaluare, elevilor le sunt oferite informaţii cât mai corecte şi cuprinzătoare în legătură cu profesiile pentru care pot opta, facilitându-li-se, totodată, cunoaşterea realităţilor economice, a riscurilor şi avantajelor pe care fiecare profesie le presupune.

Participanţii la proiect sunt învăţaţi să redacteze scrisori de intenţie, CV-uri, modul de prezentare la interviu, sfaturi privind cariera etc.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 februarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...