Actualitate, Social

Programe de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-urile din Regiunea Centru prin proiectul DIFASS

tpoza_simion_cretuReprezentanții ADR Centru au participat recent, la cel de al patrulea workshop internațional organizat în cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant și non-grant pentru IMM-uri.

Workshop-ul s-a desfăşurat în Italia, la Cagliari şi Oristano fiind găzduit de Regiunea Autonomă Sardinia (RAS) și de Pactul Teritorial Oristano (PTO).

Pe parcursul celor două zile s-au prezentat opt bune practici, punându-se accent pe scheme de sprijin de tip grant și non-grant de IMM-uri.

Peste 60 de invitați din Europa s-au reunit în Sardinia pentru a dezbate diferite modalităţi prin care IMM-urile pot fi sprijinite în demersul de accesare a unor finanţări de tip grant și non-grant.

În cadrul workshop-ului au fost prezentate opt bune practici implementate în diferite regiuni din Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, constând în măsuri de sprijinire a afacerilor inovative implementate sau finanțate de organisme publice, accentul punându-se în special pe schemele de sprijin de tip grant și non-grant pentru IMM-uri.

Dintre acestea, participanții au selectat inițiativa “Prototron”  (www.prototron.ee) prezentată de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai bună practică a evenimentului.

“Prototron” este un proiect inițiat în august 2012, de către Tehnopol, Swedbank și Universitatea Tehnologică din Tallin prin care se finanțează, din surse private şi într-o proporție de 100%, tinerii antreprenori sau investitori în vederea realizării primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge pe piața.

În cadrul secțiunii de analiză a bunelor practici prezentate în cadrul workshop-ului anterior, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prezentat de către reprezentanţii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică în vederea transferului şi în alte regiuni partenere.

Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera în regiune cele mai bune metode și practici inovative care să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțare, de tip grant și non-grant, inovare, internaționalizare și creștere durabilă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 intr-un consorțiu format din 26 de parteneri internaționali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătățirea eficienței politicilor regionale pentru internaționalizarea activității IMM-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare.

Pentru implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăți eficiența politicilor și a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanțare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunității Europene” și este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Mai multe informații despre proiectul DIFASS pot fi obținute la coordonatele de contact: ADR Centru, Str. Decebal nr. 12, Tel: 0358-401.276, int. 422, Fax: 0258-818.513, e-mail: office@adrcentru.ro, persoană de contact: Andreea Potinteu, Expert Programe.

Ultimele noutăți privind schemele de sprijin pentru finanțarea IMM-urilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.difass.eu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...