Actualitate, Stirea Zilei

Privatizarea eşuată de la Cuprumin Abrud costă statul român 1,4 milioane de dolari

Statul român a mai dat o „lovitură” în ce priveşte privatizările companiilor de stat. Canadienii de la Roman Copper au obţinut în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o decizie definitivă care obligă statul român să returneze garanţia de 1,4 milioane de dolari plătită de firma canadiană pentru a putea participa la procedura de privatizare a societăţii Cupru Min SA Abrud din 2012, procedură ce s-a dovedit un eşec.

”Respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimata – reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada prin întâmpinare. Respinge ca nefondat recursul declarat de pârâtul Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie mpotriva deciziei civile nr.501 din 27 iunie 2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulata de intimata – reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada, ca nefondată. Irevocabilă”, se afirmă în minuta deciziei de la ÎCCJ.

Vă reamintim că la finalul lui 2012 Roman Cooper a dat în judecată statul roman spunând că deşi a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, Ministerul Economiei nu amai semnat contractual.
În primă fază firma canadiană a cerut despăgubiri de de 245 de milioane de euro, dar, ulterior, au revenit şi au cerut doar restituirea garanţiei de perticipare la licitaţie.

În urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 a fost declarat adjudecatar ofertantul Roman Copper Corp Canada cu care urma să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni. Licitaţia a fost adjudecată la preţul de 200.772.790 euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654 euro. Ulterior, cele două părţi nu s-au mai înţeles, iar reprezentanţii Ministerului Economiei au decis să anuleze licitaţia şi să nu încheie contractul de privatizare pe motiv că firma canadiană nu a acceptat solicitările părţii române.

La CupruMin Abrud se găseşte 60% din rezerva de cupru a României, conform specialiştilor. În acest moment la această companie lucrează în jur de 500 de persoane.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

31 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...