Actualitate, Stirea Zilei

Primarul comunei Săliştea vrea un muzeu care să protejeze situl arheologic unde au fost descoperite tăbliţele de la Tărtăria

tablitelePrimarul comunei Săliştea, Aurel Stănilă, vorbeşte despre proiectul menit să pună în valoare tăbliţele de lut descoperite la Tărtăria, judeţul Alba: „Noi credem în autenticitatea tăbliţelor şi ne zbatem pentru un viitor muzeu. Culmea e că unii nu cred în aceste tăbliţe, susţin că nu sunt vechi, au fost puse recent în pământ la 3 metri. Cum poţi să crezi aşa ceva? Străinii însă ne încurajează să facem muzeu aici”.

„Arheologii vin şi sapă, dar după ce pleacă ei vin alţii şi strică. Acolo nu sunt metale, sunt doar piese de lut, piatră: amulete şi alte piese vechi de 6.000 de ani”, se plânge primarul.

Primarul Aurel Stănilă: „De vreo 2 ani am început să achiziţionăm terenul din zonă. Până acum am plătit circa 110.000 lei noi pentru cumpărarea de teren acolo. Mai sunt de achiziţionat circa 5.000 mp. Unii nu avândut aşteptând să crească preţurile din cauza autostrăzii. Oricum oamenii nu pot construi acolo, e sit arheologic”.

„Acolo peste tot sunt găsite obiecte vechi. În urmă cu 2 ani când săpam pivniţa la locuinţa de la Săliştea am descoperit o oală din cultura Starcevo-Criş vechi de circa 7.000 de ani. Mi-au explicat cei de la Muzeul Brukenthal că este o râşniţă, s-au găsit şi resturi vegetale”.

În bugetul Primăriei Săliştea din 2014 sunt prevăzuţi 27.700 lei pentru achiziţionarea de teren la Tărtăria în zona sitului arheologic.

„Noi am colaborat cu arheologi din Sibiu, Cluj, Alba Iulia, dar şi din Germania, de la Berlin. Păcat că la nivel naţional nu avem susţinere pentru proiectul nostru de la Tărtăria, nu avem lobby. În schimb străinii ne încurajează”, explică primarul.

În ultimii ani Consiliul Judeţean Alba a finanţat tabăra arheologică de la Tărtăria.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...