Actualitate, Social

Primarul comunei Roşia Montană: Nicio familie nu va fi expropriată

180231_198713940143952_5283297_nPrimarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, susţine că nicio familie nu va fi expropriată ca urmare a implementării proiectului minier.

Edilul a spus, într-o conferinţă de presă, că imobilele şi terenurile aparţinând celor care sunt membri în Fundaţia Culturală Roşia Montană şi Alburnus Maior se încadrează în zona protejată a comunei şi nu tebuie relocate. „Nu va fi niciun expropriat şi nu cred că se va ajunge la expropriere”, a declarat primarul.

Furdui este de părere că dacă mâine investitorul ar începe achiziţiile, oprite în urmă cu şase ani, localnicii ar forma cozi să-şi vândă proprietăţile.

El susţine că investiţia trebuie să se implementeze pentru că ar rezolva problema cea mai critică, respectiv problema socială. „Oamenii nu vor mai trebui să trăiască din ajutoarele sociale, ci vor avea un loc de muncă sigur, la ei acasă”, a declarat primarul.

În ceea ce priveşte protecţia mediului, acesta a spus că are încredere în tehnologiile moderne, menţionând că în zonă sunt poluări istorice, rămase în urma exploatării de stat.

Eugen Furdui nu consideră necesară organizarea unui referendum naţional.

Sunt 15 ani de când organele abilitate evită să se pronunţe pe acest proiect. Va trebui odată să ne pronunţăm.

Se poate face, se încadrează la normele care se impun această investiţie?

Dacă o tot amânăm de la unu la altul şi propunem referendumuri, ne-am putea trezi că acei investitori care investesc la Roşia Montană să spună: da, OK, ne oprim. Atunci, nu ştiu ce s-ar putea întâmpla cu zona Apusenilor”, a declarat primarul din Roşia Montană.

Din cei 3.000 de locuitori ai comunei, beneficiază de ajutor social între 105 şi 110 familii. Rata şomajului este undeva la 20%, a menţionat Furdui.

El a amintit că la RMGC sunt 500 de angajaţi, majoritatea din Roşia Montană, care au un contract pe perioadă determinată, până la 31 septembrie.

Dacă se va ajunge încă la un referendum naţional, până se va organiza anul viitor avem toate şansele ca aceşti 500 de oameni la 31 septembrie să nu le mai fie prelungite contractele. Atunci, automat vor intra în şomaj”, a declarat primarul Furdui.

El nu crede că referendumul, în cazul în care va fi organizat, va fi validat. „Intenţia de a participa la vot este tot mai scăzută la români”, a opinat acesta.

Marius Alexandru

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...