Actualitate, Sanatate, Stiri

Primarul Călin Andreş vrea să transforme Spitalul Orăşenesc Cîmpeni în spital regional, oficializând faptul că deserveşte 50.000 de locuitori

Calin Andres
În acest moment Primăria Cîmpeni derulează lucrări de reabilitare a ambulatoriului Spitalul Orăşenesc în valoare de 2 milioane lei (circa 480.000 euro), un proiect finanţat prin ADR Centru. Lucrările de reabilitare se vor încheia în primăvara anului 2015.

Deşi oraşul Cîmpeni are doar 8.000 de locuitori, Spitalul Orăşenesc Cîmpeni fiind finanţat în consecinţă, spitalul deserveşte toată zona Munţilor Apuseni, de la Zlatna şi Ocoliş până la Baia de Arieş, Avram Iancu şi Arieşeni, aşadar o populaţie care se ridică la circa 50.000 de persoane. Spitalul are 15 medici, în total 200 de angajaţi – cu asistente, infirmiere, alţi angajaţi. Anual aici sunt trataţi circa 8.000 persoane, mulţi care nu sunt din oraşul Cîmpeni.
În acest moment în Cîmpeni sunt 2 spitale: Spitalul Orăşenesc, subfinanţat, şi Spitalul TBC, care merge bine.

„Nu vreau permanent să fac apel la mila Consiliului Judeţean Alba. Avem consilieri din Apuseni, sper să facă lobby pentru ca la următoarea rectificare să primim 1,5 milioane lei. Am cerut Consiliului Judeţean Alba aceşti bani pentru a cumpăra un hotel pentru a oferi medicilor locuri de cazare ieftină, pentru a amenaja nişte cabinete şi un laborator… Nu vreau să fac presiuni, dar chiar astăzi am primit o scrisoare prin care ni se spune că acreditarea trebuie refăcută până în septembrie 2014. Dacă pierdem acreditarea Spitalului Orăşenesc vom fi retrogradaţi ca unitate spitalicească de gradul 5. Acum suntem unitate de gradul 4. Astfel cheltuielile cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba vor creşte cu 30 la sută. Dacă nu primim aceşti bani până în septembrie, voi scoate oamenii în stradă, îi aduc la Consiliul Judeţean Alba”.

„În momentul de faţă avem doar jumătate (125) din numărul paturilor necesare. Mulţi spun că ne uităm prea mult spre Uniunea Europeană. Dacă s-ar respecta standardele europene, la populaţia judeţului Alba am avea unul sau două spitale. Acum avem 7 spitale, din care doar două la parametrii europeni, la Alba Iulia şi Blaj.

 

Primăria vrea să cumpere un hotel pentru a asigura cazare ieftină pentru medicii şi profesorii navetişti

Primarul Călin Andreş a anunţat că doreşte cumpărarea unui imobil din centrul oraşului Cîmpeni aparţinând Cooperaţiei Meşteşugăreşti: „Cooperaţia ne-a cerut 2.000.000, dar cred că putem negocia şi să-l cumpărăm cu 1,5 milioane lei. Este un hotel (n.a. Tulnicul) cu 70 de camere pe care le putem amenaja pentru a le da spre chirie medicilor şi profesorilor. Doctorii ar urma să plătească o chirie modică de 50 de lei. În acest moment chiriile în Cîmpeni pentru 2 camere (fără mari dotări) sunt cam de 700-800 lei”.

În acest moment din cei 300 de profesori din Cîmpeni, 40 fac naveta. Alături de medici, şi ei ar putea primi locuinţe cu chirie scăzută în hotelul Tulnicul dacă va fi cumpărat de Primărie.

Odată cumpărat, hotelul Tulnicul ar avea nevoie de reabilitări de circa 500.000-1.000.000 lei, reabilitări din fondurile Primăriei care nu se pot face însă în acest an, după cum excplică primarul.

„Am cerut bani de la Fondul de Rezervă al Guvernului. Pentru Guvern 15 milioane de lei nu ar fi mult, pentru noi ar fi vital. S-au dat la Ilfov, s-au dat lui Mazăre, dar pe noi ne uită lumea. Vreau să merg la ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, vreau să fiu primit de premierul Victor Ponta. Mi-au promis unii că mă ajută să ajung la Bănicioiu şi Ponta, dar deocamdată nimic”.

La începutul anului 2014 primarul din Cîmpeni a făcut o solicitare către 20 de primării din zonă pentru a sprijini financiar spitalul din Cîmpeni: „Pentru noi 200 de milioane de la fiecare primărie ar fi bine, pentru ei nu ar fi foarte mult. Din cele 20 de primării au răspuns pozitiv doar 4: Arieşeni, Lupşa, Poşaga, Roşia Montană. Din partea celor 4 primării am primit 190.000 lei – pentru primării e o sumă mare, pentru spital o sumă mică. Nu ne sprijină toată lumea. Trebuie să dau exemple: Abrudul nu ne sprijină cu nimic, dar anual avem peste 200 de pacienţi de la Abrud. După sărbătoarea Paştelui le voi face o invitaţie primarilor din zonă pentru a constitui un Grup de Dezvoltare Locală prin care să susţinem Spitalul Orăşenesc Cîmpeni”.

 

Primarul vrea pornirea proiectului de la Roşia Montană

Andreş: „De când au fost concediaţi angjaţii de la Roşia Montană comercianţii au vânzări cu 34 la sută mai mici. Ştiţi că eu sunt pentru proiectul de la Roşia Montană, şi nu pentru că lucrează soţia mea acolo. Fără minerit în 5 ani zona Munţilor Apuseni va muri”.

 

Soluţii urgente pentru spitalul din Cîmpeni

Primarul doreşte să schimbe statutul spitalului, din spital orăşenesc în spital regional, ca o recunoaştere a importanţei pentru zona Munţilor Apuseni.

Ce soluţii vede primarul Andreş pentru spital:
1.Să nu scadă numărul paturilor din spital
2.Să vină mai mulţi medici (prin cumpărarea hotelului Tulnicul)
3.Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie mărită. Acum este subdimensionată pentru nevoile spitalului

„Ceea ce mă doare cel mai tare este că se judecă electoral. În Munţii Apuseni sunt puţini votanţi, dar foarte importanţi. Din parlamentarii de Alba doar senatorul Atanasiu ne-a oferit sprijin. Alţii au promis, dar nu au făcut nimic”, concluzionează primarul.

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...