Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Primăria Alba Iulia ţine cont de ideile şi propunerile albaiulienilor pentru dezvoltarea oraşului

timg_2305Primăria Alba Iulia a găzduit în această săptămână cel de-al treilea seminar din cadrul proiectului STATUS. Prin intermediul acestui proiect Alba Iulia şi Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltarea Alba au beneficiat de conturarea strategiei de dezvoltare pentru următoarea alocare financiară europeană 2014-2020.

Strategia reprezintă un instrument de lucru asumat la nivelul CONSILIULUI LOCAL, cu un profil conturat din nevoile şi aşteptările identificate la nivelul grupurilor de lucru care s-au întâlnit la Alba Iulia în ultimele trei luni.

La nivelul Judeţului Alba, partenerul Proiectului STATUS este AIDA. În cadrul finanţărilor prin intermediul South Eastern Europe în acest moment există doar trei astfel de proiecte, două derulate la nivelul AIDA şi unul la nivelul ADR Centru. Toate cele trei seminarii au facilitat întâlniri între reprezentanţi ai comunităţilor AIDA din diverse domenii de activitate şi experţi urbanişti din Italia, Olanda şi România.

Primordială şi foarte importantă este contribuţia experţilor locali, aceştia reuşind să furnizeze specialiştilor cooptaţi în cadrul proiectului STATUS date relevante pentru redactarea unui document cât mai complet şi care să întrunească realităţile şi imperativele de dezvoltare actuale.

Fiecare întâlnire a avut o particularitate prin natura dezbaterilor, enunţând priorităţi şi modalităţi de atingere ale unor obiective investiţionale şi conceptuale definitorii pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia în strânsă legătură cu localităţile membre AIDA.

Ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestor întâlniri dintre experţi şi oamenii care iubesc acest oraş şi trăiesc pentru el, fie că sunt oameni de afaceri, funcţionari, reprezentanţi ai unor ONG-uri, universitari sau pur şi simplu albaiulieni demonstrează că măreţia unor proiecte precum Cetatea pleacă de la oameni cu suflet mare.

Nu vreau să preamăresc entuziasmul clipei, dar astfel de întâlniri reprezintă voinţa unei comunităţi de a merge mai departe.

Ne-am ales cu o agendă deosebită, cu un instrument de lucru pe care-l vom armoniza cu toate planurile noastre inclusiv PUG-ul oraşului.

Dar poate cel mai important, am înţeles că albaiulienii vor mai mult şi conştientizează potenţialul acestui oraş.

Trebuie să avem ambiţii, să le contextualizăm şi să ne dezvoltăm în raport cu realităţile şi ceea ce de înconjoară.

Le mulţumesc şi experţilor care au lucrat la strategie şi mai cu seama celor din Alba Iulia care şi-au adus contribuţia.”Mircea Hava – primar.

Această ultimă întâlnire a fost una concluzivă, în care s-a prezentat conceptul strategic, practic liniile de dezvoltare pentru perioada următoare.

S-au identificat mai mulţi piloni de susţinere a strategiei care înglobează elemente din spaţiul public, de mobilitate, din sfera turismului şi a culturii conjugate cu elemente de dezvoltare economică.

Existenţa unui punct de acces în oraş sau definirea cartierelor şi relaţionarea acestora cu politicile de dezvoltare urbană sunt câteva repere dezbătute.

Grupul operativ urban rezultat din rândul celor care au participat la workshop-urile de până acum se va reuni constant pentru a urmări şi a da consistenta strategiei.

Practic strategia de dezvoltare nu reprezintă un document finit ci unul dinamic, în progres permanent.

Capabilitatea de a da un sprijin local unui demers instituţional marchează deschiderea administraţiei spre comunitate.

Materializarea strategiei de dezvoltare depinde în bună măsură de identificare surselor de finanţare, acesta fiind obiectivul cheie pentru administraţia din Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...